Безглютенові страви, безлактозне молоко, свіжі позиції на кожній перерві та справжні шефи замість кухарів: як зміниться харчування школярів регіону
Про оновлення харчоблоків, підвищення кваліфікації кухарів, культуру та правильні звички здорового харчування говорили під час регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», що відбувся у Дніпрі. Це третій подібний захід на теренах країни. Форум відбувся в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у НУШ за ініціативи Олени Зеленської. Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської обланої ради.
«Два роки тому ця реформа почалась з мого бажання забезпечити своїм дітям якісне харчування під час здобуття освіти. Тепер — це важлива місія. Ця реформа не про їжу і не про їдальню як таку. Це реформа мислення. Сьогодні ми з експертами хочемо донести єдине бачення реформи, її основні складові. Ми хочемо, аби представники місцевої влади та освітяни дізнались більше про впровадження нових норм й практик і могли продовжити діалог з ініціаторами реформи та поширювати ідеї здорового харчування у своїх громадах», – розповіла Олена Зеленська.
В заході також взяли участь Міністр охорони здоров‘я Віктор Ляшко, заст. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій, заступниця Міністра економіки Ірина Новікова, заст. Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря. А також представники шести областей України — освітньої ланки та влади.
На Дніпропетровщині працює 841 школа і, на думку учасників форуму, кожна їдальня в цих навчальних закладах має модернізуватись.
Цей процес вже розпочато.
Наразі Держпродспоживслужбою вже погоджено 839 варіантів нових меню, які будуть впроваджені в регіоні. Ще 867 — подані освітніми закладами на розгляд.
Експерти презентували освітянам Дніпропетровщини нове шкільне меню, обговорили нові стандарти громадського харчування, успішні кейси інших країн, організацію публічних закупівель та шляхи імплементації впровадження змін на місцях. Майстер-клас для учасників форуму провели експерти проєкту «Нове шкільне харчування». За 45 хвилин команда з чотирьох кухарів приготувала обід з шести стравою для 600 осіб.
«Цим експериментом ми хочемо показати, що готувати свіжу, корисну та смачну їжу за тривалість уроку — реально. Загалом нове шкільне меню містить 160 страв, які можуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. В ньому є традиційні українські страви й популярні зразки різних кухонь світу. Є ньоки, мінестроне й шпундра. Можливо зараз це звучить важко, але це дійсно смачно. З новим меню діти розширять свій кулінарний кругозір. Буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень. Нескромно, але я вважаю його взірцевим», - сказав засновник соцпроєкту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко.
Після дегустаційної частини учасники знову взялись до обговорення. З-поміж інших тем форуму: «гнучкий період» переходу, підхід до складання меню, безпека приготування та переоснащення закладів – капремонти харчоблоків та їхнє будівництво «з нуля».
В заході також взяли участь Міністр охорони здоров‘я Віктор Ляшко, заст. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій, заступниця Міністра економіки Ірина Новікова, заст. Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря. А також представники шести областей України — освітньої ланки та влади.
На Дніпропетровщині працює 841 школа і, на думку учасників форуму, кожна їдальня в цих навчальних закладах має модернізуватись.
Цей процес вже розпочато.
Наразі Держпродспоживслужбою вже погоджено 839 варіантів нових меню, які будуть впроваджені в регіоні. Ще 867 — подані освітніми закладами на розгляд.
Експерти презентували освітянам Дніпропетровщини нове шкільне меню, обговорили нові стандарти громадського харчування, успішні кейси інших країн, організацію публічних закупівель та шляхи імплементації впровадження змін на місцях. Майстер-клас для учасників форуму провели експерти проєкту «Нове шкільне харчування». За 45 хвилин команда з чотирьох кухарів приготувала обід з шести стравою для 600 осіб.
«Цим експериментом ми хочемо показати, що готувати свіжу, корисну та смачну їжу за тривалість уроку — реально. Загалом нове шкільне меню містить 160 страв, які можуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. В ньому є традиційні українські страви й популярні зразки різних кухонь світу. Є ньоки, мінестроне й шпундра. Можливо зараз це звучить важко, але це дійсно смачно. З новим меню діти розширять свій кулінарний кругозір. Буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень. Нескромно, але я вважаю його взірцевим», - сказав засновник соцпроєкту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко.
Після дегустаційної частини учасники знову взялись до обговорення. З-поміж інших тем форуму: «гнучкий період» переходу, підхід до складання меню, безпека приготування та переоснащення закладів – капремонти харчоблоків та їхнє будівництво «з нуля».