Безглютенові страви, безлактозне молоко, свіжі позиції на кожній перерві та справжні шефи замість кухарів: як зміниться харчування школярів регіону

Про оновлення харчоблоків, підвищення кваліфікації кухарів, культуру та правильні звички здорового харчування говорили під час регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», що відбувся у Дніпрі. Це третій подібний захід на теренах країни. Форум відбувся в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у НУШ за ініціативи Олени Зеленської. Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської обланої ради.

Безглютенові страви, безлактозне молоко, свіжі позиції на кожній перерві та справжні шефи замість кухарів: як зміниться харчування школярів регіону
«Два роки тому ця реформа почалась з мого бажання забезпечити своїм дітям якісне харчування під час здобуття освіти. Тепер — це важлива місія. Ця реформа не про їжу і не про їдальню як таку. Це реформа мислення. Сьогодні ми з експертами хочемо донести єдине бачення реформи, її основні складові. Ми хочемо, аби представники місцевої влади та освітяни дізнались більше про впровадження нових норм й практик і могли продовжити діалог з ініціаторами реформи та поширювати ідеї здорового харчування у своїх громадах», – розповіла Олена Зеленська.

20211008134714_IMG_0501.JPG

В заході також взяли участь Міністр охорони здоров‘я Віктор Ляшко, заст. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій, заступниця Міністра економіки Ірина Новікова, заст. Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря. А також представники шести областей України — освітньої ланки та влади.

20211008135142_IMG_0524.JPG

На Дніпропетровщині працює 841 школа і, на думку учасників форуму, кожна їдальня в цих навчальних закладах має модернізуватись.

20211008140111_IMG_0535.JPG

Цей процес вже розпочато.

Наразі Держпродспоживслужбою вже погоджено 839 варіантів нових меню, які будуть впроваджені в регіоні. Ще 867 — подані освітніми закладами на розгляд.

20211008134817_IMG_0516.JPG

Експерти презентували освітянам Дніпропетровщини нове шкільне меню, обговорили нові стандарти громадського харчування, успішні кейси інших країн, організацію публічних закупівель та шляхи імплементації впровадження змін на місцях. Майстер-клас для учасників форуму провели експерти проєкту «Нове шкільне харчування». За 45 хвилин команда з чотирьох кухарів приготувала обід з шести стравою для 600 осіб.

!20211008111313_IMG_0133.JPG

«Цим експериментом ми хочемо показати, що готувати свіжу, корисну та смачну їжу за тривалість уроку — реально. Загалом нове шкільне меню містить 160 страв, які можуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. В ньому є традиційні українські страви й популярні зразки різних кухонь світу. Є ньоки, мінестроне й шпундра. Можливо зараз це звучить важко, але це дійсно смачно. З новим меню діти розширять свій кулінарний кругозір. Буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень. Нескромно, але я вважаю його взірцевим», - сказав засновник соцпроєкту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко.

!!!20211008124201_IMG_0380.JPG

Після дегустаційної частини учасники знову взялись до обговорення. З-поміж інших тем форуму: «гнучкий період» переходу, підхід до складання меню, безпека приготування та переоснащення закладів – капремонти харчоблоків та їхнє будівництво «з нуля».

!20211008112204_IMG_0183.jpg