Дніпро залишається найбільшим хабом з порятунку поранених військових: як проходить їхнє лікування в міських медзакладах

Реабілітаційний центр Дніпра — одне з найсучасніших відділень реабілітації в країні. З початку повномасштабного вторгнення заклад допомагає важкопораненим оборонцям повернутися до повноцінного життя. Один з таких 22-річний Ростислав. Він добровільно пішов на фронт. Спочатку служив на Херсонщині, потім на Донеччині. Там і отримав найважчі поранення – в одну ногу залетіло декілька куль, іншу перебило уламками ворожих снарядів. Як наслідок – втрата обох кінцівок.




«Зараз моя мета стати на протези. Це складно. Поки в мене не виходить, але є велика мотивація: хочу одружитися стоячи на протезах, а не в кріслі колісному. Моя кохана вже сказала «так», тож зараз тренуюся, аби побратися якнайшвидше. Сподіваюсь, це буде осінь, можливо, зима. Я в жодному разі не опускаю рук, в мене попереду ціле життя. Поки ти живий, хай які в тебе поранення, ти все можеш. І це я намагаюсь донести до хлопців, які сюди потрапляють і в яких більш песимістичні настрої. Стараюсь підтримувати інших», — розповів Ростислав.




У Дніпрі відділення реабілітації працює з 2020 року. В 2023-му його оновили та розширили. За 3 роки був пройдений великий шлях від відділення старої фізіотерапії до унікального для міста відділення фізичної та реабілітаційної медицини. Зараз реабілітаційний центр Дніпра є одним з найсучасніших у країні. Він споруджений за найвищими міжнародними стандартами. Тут встановлено найсучасніше фізіотерапевтичне обладнання, а зали фізичної реабілітації оснащені інноваційним обладнанням із віртуальною реальністю, яке забезпечує зворотний зв’язок з пацієнтом. Комплекс тренажерів та апаратів для реабілітації покриває весь спектр можливих функціональних порушень пацієнтів.


«У центрі працює мультидисциплінарна команда, яка складається з лікарів фізичної реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, логопедів, психологів. Для кожного пацієнта розробляється індивідуальна програма, яка враховує в першу чергу запит хворого. Особливість нашого закладу в тому, що нас турбує все, що стосується хворого. Нам важливо, що буде з пацієнтом поза медзакладом. Куди він піде, що він буде робити, як його зустріне громада, наскільки він соціалізований, чи потрібна йому додаткова допомога тощо. І те, що до нашого закладу є велика черга свідчить про те, що ми надаємо якісні послуги на тому рівні, який від нас вимагають обставини, законодавство та власне самі військові», — розповіла пані Алла, завідувачка відділення фізичної реабілітації.


У листопаді 2023 року на базі реабілітаційного центру пройшов Всеукраїнський воркшоп. У ньому взяли участь представники медичних закладів з понад 10 регіонів, аби перейняти успішний досвід Дніпра. Шість провідних медзакладів України підписали меморандум з МОЗ щодо співпраці між реабілітаційними відділеннями для взаємодії у побудові реабілітаційного простору. Серед них і реабілітаційний центр Дніпра.




Загалом у Дніпрі близько десятка медзакладів 24/7 надають невідкладну допомогу та лікують поранених, які зазнали травм на полі бою. Один з таких пацієнтів 59-річний Анатолій. Чоловік родом з Вінниччини. З початком повномасштабного вторгнення став на захист країни. Поранення дістав на Покровському напрямку внаслідок атаки ворожого FPV-дрона.


«Це не перше моє поранення, минуле отримав рік тому, під Бахмутом. Після одужання повернувся на службу. Планую і цього разу повернутися в стрій, але мені до 60 залишилось кілька місяців. Тому не думаю, що пробуду довго у війську. Війна не стоїть на місці. Якщо ми її не зупинимо, вона може прийти і сюди. У цьому і є моя мотивація. Я українець, тому і захищаю Україну», — каже Анатолій.


«Анатолій прибув до нашого закладу з вогнепальним осколковим сліпим пораненням черевної стінки. Йому пощастило — було видалено уламок, проведена хірургічна обробка рани. Зараз хворий одужує. Якщо казати загалом, то частіше військові потрапляють до нас з осколковими, рідше з кульовими. З багатьма ми підтримуємо зв'язок і після виписки. Щоразу, коли вдається вилікувати пораненого військового, для нашого колективу це свято і маленька перемога», — розповів лікар Вадим.