«Дніпрогаз» відповідає на найпоширеніші питання про доставку газу

З 1 січня 2020 року усі споживачі природного газу в Україні отримують окремі рахунки: один за спожитий газ, другий – за послугу з його доставки. Фахівці АТ «Дніпрогаз» інформують про особливості надання послуги з розподілу газу та відповідають на найчастіші питання від мешканців Дніпра та Дніпровського району.

«Дніпрогаз» відповідає на найпоширеніші питання про доставку газу

1. Чому розділили платіжки за газ та за його доставку?

Так як продаж газу і його транспортування здійснюють різні компанії, то й квитанції за газ та його доставку мають сплачуватись окремо. Гроші за газ отримує постачальник газу, а за доставку - газорозподільна компанія. У Дніпрі та Дніпровському районі це АТ «Дніпрогаз». Такі зміни впроваджені НКРЕКП з 1 січня 2020 року та обумовлені вимогами Закону України «Про ринок природного газу», який був прийнятий у 2015 році, та вимогами Третього енергетичного пакету.

2. Як розраховується вартість послуг з доставки газу?

Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів фактичного споживання протягом минулого «газового року». Це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, ділиться на 12 місяців. Результат множиться на тариф на доставку. Таким чином, отримуємо вартість доставки газу на місяць. Такий порядок розрахунку затверджений НКРЕКП.

Наприклад: за минулий «газовий рік» (з 1 жовтня 2020 р. по 30 вересня 2021 р.) споживачем було використано 500 куб. м газу. Місячна вартість доставки газу для такого домоволодіння з 1 січня 2022 року розраховуватиметься наступним чином:

500 куб. / 12 міс. х 1,08 грн = 45,00 грн на місяць з ПДВ, де 1,08 грн – вартість доставки 1 кубометру газу на місяць з ПДВ для АТ «Дніпрогаз».

3. В які терміни потрібно здійснювати оплату за доставку газу?

Плата за доставку здійснюється щомісяця, рівномірними платежами протягом року - до 20 числа місяця, в якому надаються послуги. Такий порядок затверджено державним регулятором (НКРЕКП) у Типовому договорі розподілу природного газу. У деяких споживачів розмір плати за доставку газу дещо менший за комісію банку. У такому випадку в АТ «Дніпрогаз» рекомендують сплатити відразу за квартал або півріччя, аби зекономити сімейний бюджет.

4. Чому споживач не може сплачувати за лічильником?

Споживачі сплачують за доставку власних обсягів споживання, які визначаються з попередніх обсягів. Об’єм спожитого газу береться за основу для прогнозування і замовлення потужності в поточному періоді. Тариф на доставку формується за принципом замовленої потужності. В Україні нараховується більше 13 млн споживачів природного газу. На жаль, усі вони не можуть спрогнозувати своє споживання на цілий рік. Тому за основу береться ваше ж споживання у попередньому газовому році.

5. Навіщо прогнозувати споживання?

Усі споживачі повинні мати можливість користування газом 24 години на добу, 365 днів на рік. Для цього їм достатньо просто увімкнути газовий прилад на кухні. Саме тому газовики мають прогнозувати споживання газу. Для цього й потрібна замовлена потужність. Працівники газорозподільних компаній розуміють наперед, скільки газу потрібно споживачам наступного дня. Виходячи з цього, вони регулюють тиск в мережах, щоб газове обладнання в оселях працювало щодня.

6. Чому послуги доставки газу сплачуються рівними частинами впродовж року?

Газова інфраструктура має завжди знаходитись в робочому стані і підтримувати тиск газу. Він має бути достатнім для того, щоб всі споживачі могли безпечно споживати газ в будь-який час.

Підтримання тиску в системі пов’язане з постійними витратами: технологічний газ, ремонти систем газопостачання, заміна газового обладнання у ГРП/ШРП. Розуміння цих параметрів дозволяє операторам газорозподільних мереж підтримувати мережу в робочому стані та планувати витрати, інвестиції, проведення заходів з підвищення безпеки газопостачання.

Ці витрати є постійними. Вони не залежать від обсягів споживання. Отримуючи плату 12-ма рівними платежами впродовж року газорозподільні компанії можуть планувати роботу персоналу, заміну обладнання, реконструювати мережі, виходячи з потреб споживачів.

7. Чому рахунки за доставку газу отримують люди, які газом не користуються?

Саме наявністю постійних витрат на підтримку роботи газорозподільної системи пояснюються рахунки, які отримують споживачі, що не користуються газом певний період. Так само, як і нові споживачі, які споживали газ менше 9 місяців. Для таких споживачів обсяг замовленої потужності визначається згідно профілів споживання, затверджених у Додатку 1 Кодексу ГРМ.

8. Чи треба платити за розподіл, якщо газом інколи не користуєшся?

За доставку газу треба сплачувати, навіть якщо ви не використовуєте газ в окремі періоди. Якщо споживач зменшить використання газу в поточному році, в наступному році плата за доставку буде скоригована відповідно до реальних обсягів споживання.

Якщо газове обладнання не використовується взагалі, і ви не плануєте цього в майбутньому, вам варто розглянути можливість від’єднання від газових мереж, для чого необхідно звернутися до менеджерів 104.ua Клієнтського простору (вул. Паторжинського, 24 або просп. Слобожанський, 96а) та розірвати договір на розподіл газу.

9. Як розраховується мінімальна плата за доставку газу?

Згідно до вимог Постанови НКРЕКП № 580 від 6 березня 2020 року та Кодексу ГРМ обсяг газу, який береться за основу для розрахунку мінімальної вартості послуг з доставки, визначається Оператором ГРМ, виходячи з фактичного обсягу спожитого клієнтами палива у минулий газовий рік, однак цей обсяг не може бути меншим за:

  • 39 куб. м – для побутових споживачів, які використовують природний газ тільки для приготування їжі;
  • 126 куб. м – для побутових споживачів, які використовують природний газ для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 куб. м – для побутових споживачів, які використовують природний газ комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим.

Зазначимо, що мінімальну плату за доставку природного газу затверджено для наступних категорій споживачів:

  • нові споживачі та/або домогосподарства, що мають період споживання природного газу менший за дев'ять місяців;
  • домогосподарства, які тривалий час не користувались газом, в тому числі яким припинено розподіл газу шляхом опломбування, але вони не від’єднані від системи газопостачання і не подавали заяву на розірвання договору на розподіл.

10. Як контролювати розрахунки за доставку газу?

Для клієнтів, які користуються онлайн-сервісами «Дніпрогазу», рахунки на оплату послуг з доставки газу можна завантажити в «особистому кабінеті» на сайті 104.ua або у чат-ботах 7104ua у месенджерах Viber і Telegam. Сплатити за послуги з доставки блакитного палива споживачі також можуть онлайн на сайті 104.ua або у інший зручний спосіб. Окрім цього, вичерпні консультації можна отримати у менеджерів 104.ua Клієнтських просторів Дніпра.

АТ «Дніпрогаз», яке працює під брендом Регіональної газової компанії РГК, продовжує посилено працювати навіть в умовах війни. «Ми застосовуємо сучасні технології, забезпечуємо безперебійний та безаварійний розподіл газу клієнтам та надійну експлуатацію газорозподільної системи завдяки раніше обраному курсу на євроінтеграцію газового ринку. Компанія заздалегідь відмовилася від використання російських і радянських технологій та налагодила нові взаємозв’язки з європейськими партнерами. Робимо усе від нас залежне, аби газ був доставлений кожному з наших споживачів. Тримаємо енергетичний фронт! Працюємо заради Перемоги!»,- зазначають в управлінні зовнішніх комунікацій компанії.