Дніпропетровщина вже прихистила більш ніж 300 тисяч переселенців

З початку повномасштабної війни Дніпропетровщина стала форпостом для людей, які були вимушені покинути домівки. За 118 днів війни область прихистила понад 268 тисяч внутрішньо переміщених осіб. З них майже 66,5 тисяч – діти. Найбільше в нашій області оселилось мешканців з Донеччини та Луганщини. За оцінками фахівців близько 20% переселенців відмовились від реєстрації, отже офіційно не отримали статус ВПО, але проживають на території Дніпропетровщини. Тож сміливо можна стверджувати, що в нашій області мешкають більш ніж 300 тисяч переселенців. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Дніпровської міської ради.

o_1g654v4mg13fhsuvr5g1p26fplh.jpg
Найчастіше люди зупиняються у великих містах. Найбільше переселенців у Дніпрі – понад 113 тисяч. На другому місці – Кривий Ріг, там майже 50 тис. переселенців.

Тільки за травень для переселенців області виділили близько 450 млн грн.
o_1g6550lae866p3f1437118110b51v.jpg
Крім цього, з першого дня війни у кожній громаді оперативно створили центри з підтримки переселенців. Там евакуйованим надають гуманітарну допомогу, лікування, влаштовують дітей до школи та пропонують роботу. Водночас пересічні мешканці області також прихистили у себе майже 22 тис. переселенців. Вони розмістили людей із «гарячих» регіонів у себе вдома безкоштовно. Це офіційні дані з державного сайту «Прихисток». Насправді набагато більше мешканців Дніпропетровщини допомогли українцям із інших регіонів, які опинилися у біді.

Зокрема, Дніпро прийняв до себе 113 494 переселенці і таким чином наразі в ньому перебуває найбільша кількість ВПО порівняно з іншими містами України (у Львові станом на 21 червня перебуває 98 518 переселенців, – ред.).
o_1g65526bhg018jh1lr6umn1lu14i.jpg
Лише за травень у Дніпрі витратили понад 300 млн грн на допомогу переселенцям. Спеціалісти управлінь соціального захисту населення міста 24/7 працюють, аби допомогти кожному оформити допомогу, знайти прихисток та отримати статус ВПО. У найгарячіші дні спеціалісти могли в день зареєструвати близько 4 тисяч осіб.
o_1g6551aalt4s61t1m9cdfb136r33.jpg
Водночас соціальна сфера взяла на своє утримання найважчу категорію переселенців – самотніх людей похилого віку, людей з інвалідністю, жінок з дітьми і жінок на останніх місяцях вагітності.

За допомогою Громадської ради Дніпра місту вдалось відправити людей похилого віку та людей з інвалідністю на проживання та реабілітацію до спеціалізованих закладів на заході України та навіть за кордон. Крім цього, місто пропонує переселенцям працевлаштування.
o_1g6551htm1h0o6pi1qnmlnn1sag3m.jpg
Допомагають переміщеним особам волонтери, бізнесмени та благодійники. Дніпропетровщина одна із перших в Україні змогла налагодити роботу з міжнародними благодійними організаціями, які надають матеріальну та продуктову допомогу.

Наприклад: World Food Programme (Всесвітня продовольча програма ООН) у напрямі фінансової допомоги – надають до 90 млн грн щомісячно, а також надали понад 80 тонн продуктів;

Французьке агентство з технічного співробітництва та розвитку ACTED – надають до 2,5 млн грн щомісячно.

Пересічні дніпряни також не залишаються осторонь: на сьогодні по місту майже 500 власників житлових приміщень віддали свої квартири та будинки для безкоштовного проживання у них переселенців.

Отже, Дніпропетровщина ні на годину не припиняє надавати всеосяжну допомогу усім тим, хто біжить від війни та шукає прихисток у нашій області.