Дніпропетровська філія «Газмережі»: хто відповідає за обслуговування газопроводів навколо будинку

Газорозподільна компанія Дніпропетровщини прагне забезпечити своїх споживачів надійною та безпечною доставкою блакитного палива. Одним із ключових аспектів безперебійного газопостачання є належне технічне обслуговування газопроводів від точки приєднання до житлового приміщення. Важливо розуміти, хто саме і за яку ділянку газових мереж несе відповідальність.

Дніпропетровська філія «Газмережі»: хто відповідає за обслуговування газопроводів навколо будинку

Згідно з Кодексом ГРС, існує точка розмежування, яка визначає зону відповідальності між газорозподільною компанією та власником будинку, ОСББ або керуючою компанією. Саме до цієї межі обслуговування газових мереж здійснює Оператор ГРМ, а після неї – за техобслуговування та належну експлуатацію систем газопостачання відповідає управитель або власник будинку. Це стосується як багатоквартирних будинків, так і будинків приватного сектору.  

Дніпропетровська філія «Газмережі» звертає увагу споживачів: до переліку робіт технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, яке виконує газорозподільна компанія регіону у багатоквартирних будинках, фарбування труб не входить. У Правилах безпеки систем газопостачання визначено, що саме власники (балансоутримувачі та/або орендарі (наймачі)) житлових і громадських будинків повинні утримувати в належному до експлуатації стані фасадні та внутрішні газопроводи, а також фарбувати труби не рідше одного разу на п’ять років.  

Питання фарбування труб – це не лише про естетичний вигляд, а й про захист газопроводів від корозії, що продовжує їхній термін служби.  

Дніпропетровська філія «Газмережі» радить вчасно перевірити стан газових труб перед опалювальним сезоном, щоб бути впевненими, що він пройде безпечно та надійно!