До тренінгу із проведення публічних закупівель приєдналися понад півтисячі фахівців з Дніпропетровщини

Фахівців Дніпропетровщини, які працюють із тендерами, зібрали на тренінг. Там розповіли про тонкощі проведення публічних закупівель. Загалом онлайн та офлайн приєдналися понад 500 учасників. Про це повідомили в ОВА.

«Маємо максимум ресурсу спрямовувати на супротив ворогу. І тут чесні, доцільні, проведені за всіма нормами держзакупівлі – принциповий момент. За цим слідкує робоча група «Прозорість та підзвітність». Фахівці підмітили: нерідко питання до тендерів виникають через брак інформації у замовників. Аби допомогти розібратися у всіх тонкощах публічних торгів, організовуємо тренінги», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. 

Погоджується з цим і один зі спікерів, представник південно-східного відділення Антимонопольного комітету України Валерій Солодухін. Він розповів про дискримінаційні умови до тендерної документації. Каже: у таких порушеннях не виключений корупційний компонент. Коли вимоги прописуються під певного учасника. Втім, часто їх допускають з неуважності або неповного розуміння законодавства.

«Дискримінаційні умови – це ті, які суттєво обмежують коло учасників закупівлі або надають переваги певним особам. Наприклад, мати власний автотранспорт. Без пояснення, чому саме свій, а не орендований. Такі вимоги можуть бути несправедливими по відношенню до учасників», – розповів Максим Солодухін. 

Під час зустрічі поговорили і про потреби замовників та очікувану вартість тендеру. І відповідальність для тих, хто допускає порушення.

«Ми контролюємо закупівлі громад. Обмінюємося інформацією. Проводимо роз’яснення, аби не було помилок. Недоліки вони усувають, – поділився начальник Криворізької РВА Євген Ситниченко. – Дякуємо за тренінг! Будемо використовувати інформацію в подальшому на своїй території. Тому що треба економити кошти і використовувати їх доцільно».

Тренінг зібрав рекордну кількість учасників. Запросили очільників районів, громад, представників департаментів ОВА та комунальних підприємств.

«Майже щодня працюю із держзакупівлями. Час плине. Все змінюється. Тому нерідко виникають питання. Тому такі зустрічі дуже важливі», – сказала головний бухгалтер ліцею Світлана Ганюк. 

У Дніпропетровській ОВА вже готують нові семінари.