#Марафон_30: за роки незалежності донори крові з Дніпропетровщини врятували 600 тис людей

За роки Незалежності України понад 2 млн мешканців Дніпропетровщини стали донорами. Разом вони здали більш ніж 1 млн літрів крові. Тим самим врятували життя 600 тис людей. Це як населення Кривого Рогу. Про це повідомили в прес-службі ОДА в Дніпропетровській області.

#Марафон_30: за роки незалежності донори крові з Дніпропетровщини врятували 600 тис людей
«Мешканці Дніпропетровщини завжди відрізнялися чуйністю та готовністю до самопожертви. Поділитися кров’ю задля порятунку життя для них за честь. Людьми, яким допомогла кров наших донорів можна було б населити одне з найбільших міст регіону», – зазначив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Володимир Орлов.

Сумарно за 30 років у Дніпропетровській області заготували понад 1 млн літрів крові. Таким об’ємом можна заповнити 434 цистерни стандартних українських пожежних машин.

«Донорська акція, оголошення в соцмережах або просто поклик серця. Усі 30 років незалежності жителі Дніпропетровщини допомагають поповнювати стратегічні запаси крові та її компонентів. Хочеться, аби й надалі люди підтримували цю гарну традицію», – сказала генеральна директорка Обласної станції переливання крові Антоніна Сердюк.

Щороку на Дніпропетровщині здають кров 54 тисячі донорів. В області мешкає більше 10 тисяч почесних та 24 заслужені донори. А ще є Герой України Володимир Ніколаєв, який ділився кров’ю вже 752 рази. Він єдиний в країні, хто отримав відзнаку саме за донорство. Зданою кров’ю міг би заповнити шість столітрових бочок. Має другу позитивну групу.

У свої 75 років чоловік все ще відвідує Обласну станцію переливання. В середньому раз на місяць. Каже, темпи вже не ті, що раніше. Здає кров потроху.
«Прекрасне відчуття, коли зробив важливу справу. Став комусь у нагоді. Здавати кров та плазму повинні всі здорові дорослі люди. Від цього буде лише користь», – вважає Володимир Ніколаєв.

В Україні проходить національний інтернет-марафон до 30-річчя незалежності. Його мета – зібрати цікаві історії, які стали знаковими для держави.
Поділитися розповідями про події з власного життя можуть і мешканці області. Для цього необхідно викласти їх на власній сторінці у Facebook і відзначити хештегами: #Наша_незалежність та #Марафон_30.