Молодь для молоді: проєкти для інтеграції переселенців – дітей та молоді – у Дніпропетровській області

Молодіжні організації Дніпропетровської області, окрім волонтерської роботи, гуманітарної допомоги, активно розвивають напрям інтеграції дітей та молоді з числа внутрішньо переміщених осіб у громадах Дніпропетровщини. Про це повідомляють у прес-службі Дніпровської міської ради.

Молодь для молоді: проєкти для інтеграції переселенців – дітей та молоді – у Дніпропетровській області

За словами голови правління Молодіжної ради при ДніпроОВА Катерини Боровик, упродовж серпня-грудня відбуватиметься реалізація низки проєктів. Серед таких —«Розширення можливостей і посилення спроможності внутрішньо переміщених осіб». Йдеться про проведення активностей спільно з координаційною радою з питань внутрішньо переміщених осіб у залученні молоді до вирішення питань щодо захисту прав ВПО,  розробки планів інтеграції через спілкування молоді з представниками влади. Проєкт триватиме до кінця серпня. 

Також до кінця серпня буде реалізовано ще один проєкт — «Сприяння працевлаштуванню молоді з числа ВПО». Це будуть 4 інтерактивні заняття та підсумковий форум, де молоді люди отримають як теоретичні, так і практичні знання щодо планування своєї кар’єри, зможуть поспілкуватися з роботодавцями.

Із серпня по грудень функціонуватиме осередок «ВільноХаб» у рамках програми «Мріємо та діємо», де щомісяця втілюватимуть понад 15 подій неформальної освіти, психосоціальної підтримки, адаптації та інтеграції молоді.

Також до кінця року спільно з благодійним фондом «Живе серце» реалізовуватиметься проєкт «Арттерапія для дітей та підлітків із числа ВПО» для гармонізації психоемоційного стану дітей та підлітків віком 6-18 років. Буде проведено 80 безкоштовних занять з арттерапії для допомоги дітям та підліткам у подоланні травм внаслідок війни, полегшення інтеграції та адаптації у громаді, що приймає. Проєкт реалізовується в рамках програми «Єднання заради дії».

Іще один проєкт — «Одноденна волонтерська резиденція». Захід для підтримки ментального здоров’я волонтерів та запобігання емоційного вигорання у волонтерстві молоді. Програма проєкту передбачає: нетворкінг для обміну досвідом діяльності волонтерів, побудови нових контактів та знайомств, а також консультації від професійних психологів та волонтерів. Проєкт впроваджуватиметься у рамках гуманітарного реагування за підтримки проєкту Банк ідей 2.0: MOLO, дій!, що реалізовується МолоДвіжЦентром у співпраці з Фондом ООН в галузі народонаселення.

«Територіально згадані заходи проходитимуть у Кам’янському, на базі центру молодіжних ініціатив. Однак  молодь із сусідніх громад також зможе долучатись до них. Деякі із заходів проходитимуть онлайн. Більше детальної інформації з конкретними анонсами, датами та місцями проведення можна знайти на сторінках молодіжних організацій області, а також на офіційній сторінці центру молодіжних ініціатив у фейсбук https://www.facebook.com/yic.kam/», — розповіла під час брифінгу 8 серпня Катерина Боровик.