На Дніпропетровщині для дітей позбавлених батьківського піклування відкрили «Фортецю добра» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

В Україні на заміну застарілим інтернатам та дитячим будинкам створюють комфортні та затишні малі групові будиночки. Наразі, 1 червня відкрито вже другий такий на Дніпропетровщині. Тепер четверо дітлахів позбавлених батьківської опіки зі смт Петриківка мешкатимуть в умовах максимально наближених до сімейних. Вихованці будуть знаходитися у колективі — наче одна велика родина.

На Дніпропетровщині для дітей позбавлених батьківського піклування відкрили «Фортецю добра» (ФОТОРЕПОРТАЖ)
На відкритті закладу голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук привітав дітей солодощами та зазначив, що це гарна подія не тільки для громади, а і для усієї країни.

«Чудово, що саме сьогодні, у день захисту дітей ми відкриваємо такий будиночок. У 2018 році Кабінетом Міністрів була прийнята програма про ці будинки та запланована побудова чотирнадцяти таких об'єктів. Дніпропетровська область обрана у рамках пілотного проекту і вже за планом будується шість таких будинків. Один вже є в Солоному», - розповів Микола Лукашук.

Також голова Дніпропетровської обласної ради додав, що подібні будиночки незабаром відкриють у селі Раївка Синельниківського району, Богданівці, Кам’янському та Покрові. В Солоному малий груповий будинок працює вже півроку. На проектні будівельні роботи та зведення МГБ у 2021 році в обласному бюджеті предбачено 2 380 000 грн.

Різниця таких будинків для дітей у тому, що вони живуть як у себе дома. У кожної дитини є окрема кімната. В забезпечені усім необхідним допомагає і депутатський корпус, який взяв на піклування цей будинок. Зокрема вже придбанні різноманітні приладдя та одяг.

Керівник закладу Маргарита Брунич розповіла, що у кожної дитини є свій наставник. Саме ця людина є ключовою для кожного із вихованця. Наставники повинні налагодити з дітьми довірливі відносини та надавати допомогу в усіх, що з'являється питаннях. Побутове життя у будинку у дітей проходить як вдома. Для цього створені всі необхідні умови: затишні житлові кімнати, гостьова, кухня та ванні кімнати. Кожна дитина разом з наставником може придбати собі одяг. Окрім цього, вихованці отримують кошти на кишенькові витрати та за згодою зі своїм наставником можуть їх витрачати. Я у справжній родині діти можуть готувати разом їжу на кухні в будиночку. Не забувають тут і про хатні обов'язки. Також, якщо дитина забажає, то зможе завести собі домашнього улюбленця. За умови, що буде слідкувати за ним.

Заступниця голови ДніпроОДА Ольга Горб зазначила, що до створення будиночку діти-сироти Петриківського району перебували у різних інтернатах області та навіть у сусідній Полтавській: «Тож зведення нового сучасного будинку у цьому населеному пункті є вкрай важливим проектом».

Відмітимо, що Петриківський МГБ розрахований на десятьох дітей і дев’ятерих наставників. Територія будиночку огороджена та має усю необхідну систему захисту. Також у подвір’ї розміщений дитячий майданчик з тренажерами та гойдалками.