На Дніпропетровщині оновлюють високовольтну повітряну лінію для понад 106 тис абонентів

На Дніпропетровщині проводять реконструкцію високовольтної повітряної лінії. Ділянка – від Придніпровської ТЕС до підстанції «Вузлова». Там встановлюють нові опори та замінюють дроти. Як проходять роботи проінспектував заступник голови Дніпропетровської ОДА Максим Беспальчук. Про це сповістили в прес-службі Дніпропетровської ОДА.

На Дніпропетровщині оновлюють високовольтну повітряну лінію для понад 106 тис абонентів
Максим Беспальчук зазначив, що оновлення мереж можливе завдяки впровадженню стимулюючого RAB-тарифу. Він почав діяти в Україні у 2021 році. Енергетичні компанії, які інвестують у свій розвиток, отримують від держави грошові бонуси. Кошти можуть використовувати для оновлення мереж та обладнання.

«Бачимо, що приватна компанія звітує перед споживачами та громадськістю. Демонструє, куди направляє кошти, отримані завдяки новому тарифу. Після реконструкції лінії мешканці Дніпра отримають більш стабільне електропостачання. Окрім того, з’явиться резерв потужності для подальшого розвитку міста та району», – зазначив Максим Беспальчук.

5.jpg

Протяжність лінії – 10 км. Вона має стратегічно важливе значення. Живить 633 трансформаторні підстанції. Забезпечує електроенергією Дніпропетровську обласну дитячу лікарню, школи, дитсадочки, торгові центри і великі гіпермаркети, багатоповерхівки та приватні будинки. Загалом 106 тис споживачів.

На першому етапі модернізують половину ділянки – 5 км. На цьому відрізку замінюють високовольтні опори та дроти. Працюють – за проєктом «Велике оновлення мереж».

Нині роботи – на території Придніпровської ТЕС. Там змонтували дві нові багатогранні металеві опори. Висотою майже по 30 метрів кожна. Працювала спецтехніка, 50-тонний кран, 28-метрова автовишка.

«Завдяки стимулюючому RAB-тарифу інвестиції в українські електромережі значно збільшились. Енергетична інфраструктура отримала змогу проводити оновлення, котрих чекали 30 років», – сказав генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Загалом вже встановили 9 вишок. А ще проклали 8 км нових проводів. Реконструкцію проводять за європейськими технологіями. Зокрема, вперше випробували новий для Дніпропетровщини вид дротів. Вони стійкі до перепадів температур та морозів. Не покриватимуться льодом взимку. Всього замінять 16 опор. Вартість проєкту – 43 млн грн.