На Дніпропетровщині с початку року рятувальники зафіксували 5 нещасних випадків на кризі: у ДСНС порадили, як вберегти себе

Безпека на льоді – це тема, якій треба приділяти багато уваги протягом зимового періоду. З настанням холодів наші водойми вкриваються кригою, а не знаючи правил безпеки, люди можуть потрапити в небезпечну ситуацію. Про основні правила поводження на льоді та на яку кригу можна виходити розповів начальник управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС у Дніпропетровській області Сергій Корінний.

 Спеціаліст зазначив, що безпечною вважається крига товщина якої становить не менше 7 см. Для групи людей із 3-4 осіб, яка виходить на замерзле водоймище товщина повинна дорівнювати не менше 15 см.

IMG_2672.JPG

«У випадку, якщо ви вийшли на лід і він почав тріщати, ніякому разі не можна продовжувати рух. Необхідно повернутися назад, у те місце з якого прийшли. Оскільки, пройдений вами шлях вже відомий тому є більш надійним.

Найтонший лід в тих місцях, де йде з’єднання з береговою лінією, росте очерет, товщина льоду вкрита прошарком снігу, струмок впадає в річку. Ці ділянки бажано оминати, а при можливості зовсім не виходити на лід», - проінформував він.

З нового року зафіксовано вже 5 нещасних випадків з них 2 людини загинуло, 6 осіб вдалося врятувати. Сергій поділився, що один з таких випадків відбувся на річці Саксагань в Криворізькому районі.

IMG_2664.JPG

«Двоє дітей 2010 та 2012 років народження прогулювалися по річці, лід був нестійкий, в результаті чого вони провалилися під кригу. На щастя глибина була незначною (80см). Чоловік, який проходив поруч почув, як малюки гукають на допомогу та згідно з правилами безпеки допоміг їм. Першу дитину він витягнув самостійно. Другу було вже важко витягувати, тому що у постраждалого почали німіти кінцівки. Тоді на допомогу прийшов хлопчина 2009 року народження, який допоміг врятувати другу дитину», - розповів він.

Начальник управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС у Дніпропетровській області попередив, перед тим рятувати та допомагати іншим, необхідно знати як це правильно робити, для того аби самому не потрапити в халепу.