На Дніпропетровщині спостерігається недовиконання показників плану профілактичних щеплень

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безоплатні, їх закуповують державним коштом. Вакцинуватися, поновлюючи кожні десять щеплення від дифтерії та правця, варто й дорослим. Натомість, на Дніпропетровщині спостерігається недовиконання показників плану профілактичних щеплень, як серед дітей так і серед дорослого населення.

На Дніпропетровщині спостерігається недовиконання показників плану профілактичних щеплень
Про це розказала завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Кузьменко.

«За 4 місяці 2022 року показники становлять: проти дифтерії, кашлюка, правця серед дітей до року - 19,4%; проти поліомієліту серед дітей до року - 19,9%; проти кору, епідемічного паротиту, краснухи серед дітей до року – 24%, дітей 6 років в- 21,4%; проти дифтерії та правця серед дітей 6 років – 18,8%; дітей 16 років – 12,8%; дорослих – 3,7% при розрахунковому показнику, який повинен складати 33%», - зауважила фахівець.

Вона також нагадала: щеплення можна зробити безоплатно у педіатра чи сімейного лікаря. В умовах війни – вакцинація доступна у найближчому до вас закладі охорони здоров’я, який надає первинну медичну допомогу: «Якщо ви, або ваша дитина пропустили якусь із доз щеплень, варто звернутися до лікаря і надолужити пропущені дози. Не зволікайте! Щеплення – найкращий захист від інфекційних хвороб і вчасна вакцинація рятує життя».