Осінній сезон – сезон «тихого полювання»

З настанням осені розпочинається сезон «тихого полювання» на дикорослі гриби. Незважаючи на те, що Держпродспоживслужба постійно нагадує населенню про небезпеку вживання в їжу дикорослих грибів, люди продовжують ризикувати не лише власним здоров’ям і навіть життям, але й наражають на небезпеку своїх рідних, особливо дітей. Про небезпеку вживання дикорослих грибів та профілактику отруєнь грибами розповіла головна спеціалістка управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Маргарита Малишева під час пресконференції у ІА «Оперативна служба новин».


«Щороку в Україні фіксується до 200 випадків отруєння дикорослими грибами. На жаль, нерідко труються саме діти. Якщо у поточному році у Дніпропетровській області зареєстровано 1 випадок отруєння дикорослими грибами, то у 2023 році, переважно в осінній період, від отруєння дикорослими грибами постраждало 11 осіб, зокрема 2 неповнолітніх дітей. А у 2021 та 2022 роках від вживання в їжу дикорослих грибів на Дніпропетровщині померло 2 малолітніх дітей»,- повідомила спеціалістка.

Як правило, причинами отруєнь стають дикорослі гриби, які вживаються у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на стихійних ринках.

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає населення про небезпеку отруєння дикорослими грибами та нагадує, що з метою запобігання отруєнню необхідно дотримуватись таких порад:

  • краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту, взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах з відповідним виробничим маркуванням, яке інформує споживача щодо походження, безпечності та якості продукту;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо ви все ж пішли до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте таке:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, бо навіть їстівний гриб може стати отруйним, адже здатен накопичувати важкі метали (ртуть, миш'як, кадмій та свинець тощо). Їхній вміст залежить від різних факторів, насамперед від виду гриба і місця, де він росте;
  • під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

«Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах»,- звернула увагу Маргарита Малишева.

Крім того, що гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, можна захворіти на ботулізм (тяжка токсико-інфекція). Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.

«Гриби (навіть штучно вирощені!) – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини «перебудовується» лише після 18 років. Гриби дуже важкі на шлунок, це по-перше, по-друге, багато грибів справді умовно їстівні, і їх треба добре знати, щоб правильно збирати, обробляти й правильно готувати»,- зазначила представниця Держпродспоживслужби.

До складу грибів входить хітин, який є стійкою речовиною, що не засвоюється навіть дорослим організмом, не кажучи вже про дитячий.

Травна система дитини ще формується, тому таку важку речовину адекватно сприйняти не може. До того ж, саме хітин не дає організму засвоювати інші поживні речовини, які є у грибах. У результаті користі від вживання грибів для дитини жодної, зате стрес для травної системи – забезпечено.

Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів! Їхнє співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває! Зі 100 дітей, які отруїлися грибами, 5-6 гинуть, а 25-30 стають інвалідами на все життя!

«Грибий для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання.Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Знову ж таки, це пов'язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем»,- пояснила фахівчиня.

Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Маргарита Малишева проінформувала, що ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

«При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини. Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби! Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти для лабораторного дослідження, яке допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» - це може бути смертельно небезпечно»,- резюмувала головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.