Панорамний кінозал Музею АТО — на фінальній стадії оновлення

Вдвічі краща якість зображення та вдесятеро витриваліші апарати. Коштом області в Музей громадянського подвигу Дніпропетровщини у подіях АТО були придбані 8 кінопроекторів. Наразі вони — на фінальній стадії монтажу. Відвідувачі музею вже можуть оцінити наскільки реалістичніше став виглядати фільм у мультимедійній залі, повідомили у прес-службі Дніпропетровської обласної ради.

Панорамний кінозал Музею АТО — на фінальній стадії оновлення
«Залу де транслюється фільм монтували у 2016-му році. І це перший кінозал у форматі 360° в музеях України. Тоді для передачі зображення були встанолені звичайні побутові проектори. Строк їхньої експлуатації — 5 років. При цьому вони розраховані на роботу у 2-3 години на день. Ми ж їх використовували майже цілоденно, бо ж це передбачено технологією роботи нашої зали. Відповідно, проектори перегрівались, вимикались, лампи зношувались і псувалась якість «картинки». За роки експлуатації техніка відпрацювала майже 4 строки служби. Тепер же в залі встановлені нові лазерні світодіодні проектори. Це спеціалізоване професійне обладнання. Воно витриваліше, надійніше, а якість зображення — на надвисокому рівні», — розповів зав.відділом історії Музею АТО Вадим Якушенко.

Стара техніка, розповідають працівники музею, була розрахована на дві тисячі годин роботи. Нова ж — на 20 тисяч. Зображення в мультимедійній залі музею транслюється одночасно на 4 стіни. Всі зображення складаються в єдиний пазл. Для глядача в залі стврорюється максимальний ефект присутності.



«Панорамний фільм «Дніпро — форпост України» — це перший у світі панорамний фільм в форматі 360°, який зроблений переважно з документальної хроніки. Це не пересічна музейна зала. Тут експонати, герої та події, в буквальному сенсі, оживають перед тобою. Відвідавши залу в січні цього року, я зрозумів наскільки важливим є якісне обладнання для неї. Тому коштом області ми придбали сучасні проектори Optoma ZH406ST. Тепер відвідувачі на всі 100% занурюватимуться в події, що показані у фільмі. Наголошую, що Музей АТО виконує величезну просвітницьку і роз’яснювальну роботу з населенням. Навколо нього гуртуються науковці, письменники, режисери, митці, волонтери, громадські діячі та військові. І, на мою думку, цей музей має відвідати кожен мешканець країни», — каже голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.



Вартість одного проектора— 76 875 грн. В них встановлені короткофокусні об’єктиви. Відтак можна розміщувати проектор ближче до стіни, нівелюючи при цьому тінь. Висока контрастність зображення дозволяє зробити текст більш чітким. А це вкрай важливо для тієї частини фільму, де стіни перетворюються у написи з іменами захисників України. До того ж нове обладнання дозволяє змінювати за потреби кут відображення, що важливо для «зведення картинки» й трансляції у форматі 360°.