Під час презентації ТитаниUA до проєкту приєднався ще один амбасадор

У Дніпровському районі презентували проєкт ТитаниUA. Захід зібрав ветеранів, які відновлюються після поранень, військових, які й досі у строю. А ще представників влади, реабілітологів, спортсменів. Вони познайомили учасників з можливостями для оборонців в адаптації до мирного життя, працевлаштування та створенні власної справи.

«Під час таких презентацій працюємо над посиленням ветеранської політики в області. Обговорюємо напрямки, на яких треба зосередитися. Разом з тим знайомимо ветеранів та діючих військових, які є можливості для них саме у цьому районі. Де можна відновитися, працевлаштуватися чи отримати нові знання для старту у власній справі. Показуємо також роботу громад – їхні кроки до вирішення питань оборонців», – зазначила заступник начальника ОВА Надія Задорожна.

Детально під час заходу розказали й про путівник ветерана «Піксель». У збірника є онлайн-версія, яка постійно оновлюється. Там можна знайти відповіді на питання, які затребувані серед воїнів. Про локації для психологічного та фізичного відновлення, протезування, освітні програми, гранти та багато іншого.

«Моя тема – спорт. Це один з найкращих і найдієвіших інструментів в ресоціалізації ветерана до цивільного життя. Це той шлях, який разом із психологічною підтримкою має спробувати кожен оборонець, – сказав президент Федерації стронгмену України Сергій Конюшок. – Спеціально забираю із собою примірник путівника «Піксель». Презентую його у столиці, як приклад роботи Дніпропетровщини. Думаю, цей досвід треба імплементувати і в інших регіонах».

Спікери познайомили учасників заходу з реабілітаційним центром, який працює в районі, та безоплатно відновлює ветеранів. Розказали про можливості працевлаштування та відкриття власної справи. Оборонці ставили їм уточнюючі запитання й отримували відповіді.

«Маємо допомагати побратимам та працювати із суспільством. Щоб воно розуміло, ми – його частина. Заради цього й долучився до проєкту. Він мене спонукав працювати ще більше, не падати духом. Показувати оточуючим – військовий після важкого поранення – це така ж людина, тільки трохи з апгрейдом», – з усмішкою на вустах додав амбасадор проєкту ТитаниUA Іван Марчак.

Також до команди ТитаниUA долучився ще один ветеран. Це 24-річний Олександр Лапа, який боронив країну. На Запорізькому напрямку отримав поранення. Переніс ампутацію та попри все йде вперед.

«Ще у 2022 році пішов до ТЦК. Хотів бути на фронті, але мені відмовили. Передзвонили через рік, сказали – є місце. Служив у дніпровській бригаді. Після того, як біля мене розірвався снаряд, втратив ногу вище коліна. Пройшов лікування, реабілітацію, протезування. Зараз працюю, бо без цього неможлива наша перемога», – поділився амбасадор ТитаниUA Олександр Лапа. 

Загалом у проєкті вже 28 провідників ветеранської політики в регіоні.