Пологи у кареті «швидкої», більше 1700 викликів до людей з алкогольною інтоксикацією та повернення до життя: як працювала екстрена медична допомога Дніпропетровщини у різдвяні свята

З 31 грудня по 10 січня до Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги надійшло 19 206 викликів та було госпіталізовано 5 803 хворих. Про це в ході прес-конференції розказав директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Радій Шевченко.

За словами Радія Шевченко, кількість викликів у порівнянні з минулим роком збільшилася на 6%.


«Виклики до дітей склали 11,2% - 2 148 від загального числа. З них дітей до року – 250. Екстрена медична допомога надана 334 пацієнтам з симптомами гострого порушення мозкового кровообігу, 114 хворих з інфарктом міокарда. Серед тих, кому була надана допомога й 46 потерпілих внаслідок ДТП, що практично у півтора рази менше ніж за аналогічний період у 2020-2021 рр. Також було 402 пацієнта з підозрою на Covid-19», - розказав Радій Шевченко.

Директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф додав, що протягом 11 діб, було 12 виїздів з приводу замінування, усі вони виявилися хибними.

Не обійшлося й без постраждалих від використання піротехнічних забавок. Радій зауважив: якщо у новорічні свята було зафіксовано 7 таких викликів, то за різдвяний період додалося лише 3 випадки.

«На щастя, тяжких та летальних випадків не було. Найгіршим наслідком була ампутація одного пальця. А решта пацієнтів залишилися з опіками та подряпинами », - сказав директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

З року в рік бригади екстреної медичної допомоги продовжують фіксувати й випадки переохолодження. Цей рік не став виключенням.

«В результаті переохолодження ми приїздили до 45 осіб (у минулому році 16). Можливо зима більш холодна, чи люди почали вести себе більш недбало», - припускає Радій Шевченко.

Однак, летальних наслідків в період різдвяних свят з приводу переохолодження не було.

Не обійшлися святкові будні працівників екстреної медичної допомоги й без фіксації випадків алкогольної та наркотичної інтоксикації.

«За одинадцять днів ми виїздили 1 734 рази до осіб, що знаходилися у стані алкогольного сп’яніння. Це дуже велика кількість, практично 174 виклики на добу, що складає 10-12% загальних викликів наших бригад. На жаль, серед них й 52 дитини», - повідомив Радій Шевченко.

За одинадцять днів 52 виїзди бригади швидкої здійснили на пожежі та на 15 кримінальних випадків. А от у Магдалинівському, Межівському районах, а також у місті Покров працівники екстреної медичної допомоги зустрічали нові життя.

«Позашпитальні пологи. У Магдалинівському районі народилася здорова дівчинка. У місті Покров жінка в результаті третіх пологів також народила дівчинку. У Межівському районі в кареті швидкої допомоги народилася здорова дівчинка, яка разом з мамою була госпіталізована лікарні. Було також дві успішні реанімації. Разом з новим роком двоє людей будуть святкувати свій другий день народження. 2 січня і 3 січня у Дніпрі та Кривому Розі наші бригади подарували життя чоловікам 68 років та 64 років відповідно. Пальним забезпечені, медикаментами забезпечені, бригади працюють!» - резюмував Радій Шевченко.