Понад 200 родин отримали житло: у Дніпрі облаштували сучасний гуртожиток для переселенців з Маріуполя

Понад 200 родин з Маріуполя отримали соціальне житло. Під нього капітально відремонтували гуртожиток одного з університетів Дніпра. Простір урочисто відкрили й вручили сертифікати першим мешканцям. Про це повідомили у Дніпропетровській ОВА.

«Проєкт – результат спільної роботи. Його підтримали уряди України та Франції. А ще доклали руку Міжнародна організація з міграції, Дніпропетровська та Донецька обладміністрації, муніципалітет Дніпра, благодійники», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. 

Після завершення робіт студентський гуртожиток перетворився на сучасний простір.

Із невеликими, але сучасними смарт-квартирами, дитячою кімнатою, світлими спільними кухнями на кожному поверсі.

Подбали про зону відпочинку і коворкінг.

Загальна площа – 7 тис кв. м.

Усі приміщення укомплектовані меблями і технікою.

«З початку повномасштабного вторгнення Дніпропетровська область прийняла майже 400 тис переселенців. Тож питання соціального житла стоїть дуже гостро. І тому потрібні такі проєкти. Студентські гуртожитки, які не використовувалися – тепер затишні домівки», – додала заступник очільника Дніпропетровської області Надія Задорожна. 

П’ять квартир в оновленому гуртожитку – пристосовані для маломобільних людей. У корпусі встановили два нові ліфти.

«Для людей створили сучасні умови. Для цього плідно співпрацювали з владою, партнерами. Провели велику роботу», – сказав заступник голови представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Стівен Роджерс. 

«Франція одразу після початку повномасштабного вторгнення активно включилась у допомогу Україні. Фінансувала гуманітарні заходи. Такі, наприклад, як цей проєкт. Він новаторський, дуже важливий, глобальний. Було залучено багато людей для його реалізації», – наголосив аташе з питань співробітництва Посольства Франції в Україні Фредерік Руссо.

Вже не терпиться обжитися на новому місці пані Наталі. Вона разом з трьома дітьми місяць пробула у пеклі окупованого міста. Наприкінці березня 2022-го змогла виїхати. Дісталися Запоріжжя лише на третій день.

«Фактично під обстрілами тікали. Добре, що автівка вціліла й сусіди з пальним допомогли. Ми щасливі, що з житлом. Тут все таке нове, світлі кімнати. Не очікували навіть. Дітям буде зручно», – розповіла Наталія.

Минулоріч донори вже втілили у Дніпрі подібну ініціативу. До кінця цього року планують відкрити ще один такий колективний центр. Й там облаштувати 172 квартири.