Понад 900 курганів, поселень та кочовищ Дніпропетровщини внесли до Держреєстру нерухомих пам’яток України

У 2023-му році понад 900 археологічних об’єктів Дніпропетровщини внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Більшість з них – кургани Новомосковського і Павлоградського районів. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

Понад 900 курганів, поселень та кочовищ Дніпропетровщини внесли до Держреєстру нерухомих пам’яток України

«Понад 900 курганів, поселень та кочовищ області поповнили Держреєстр нерухомих пам’яток. Тепер об’єкти під охороною. На використання цих земель накладене обмеження. На місцях доглядатимуть за ними. Археологи – будуть досліджувати», – зазначила начальниця управління культури, туризму, національностей та релігій Дніпропетровської ОВА Наталія Першина.    

Серед археологічних об’єктів, внесених до Державного реєстру, курган «Мавринський Майдан». Він у Межиріцькій громаді Павлоградського району. З висоти його форма нагадує краба. Займає площу у 5,5 гектарів.   

У Троїцькій громаді того ж району під охороною віднині й два археологічні поселення. Їх відкрили у 1955 році. Там знаходили предмети, пов’язані з черняхівською культурою. А це  III-IV ст. н.е. Зустрічали й керамічні вироби більш пізнього періоду.

Загалом до Держреєстру внесли об’єкти з семи громад Павлоградського та Новомосковського районів.