Президентка Асоціації сектору безпеки і оборони України Альона Вербицька зустрілась з рідними зниклих безвісти та полонених

У Дніпрі президентка Асоціації сектору безпеки і оборони України Альона Вербицька зустрілась з сім’ями військовополонених і зниклих безвісти. До розмови також запросили правоохоронців, представників соціального захисту, ТЦК, міжнародних організацій. Зустріч проходила у форматі діалогу.


«Регулярно збираємося з родинами, які вірять і чекають. Які втратили зв’язок з рідною людиною. Кожен може поділитися своєю історією, поставити питання, яке хвилює», – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна.


З учасниками зустрічі поспілкувалась президентка Асоціації сектору безпеки і оборони України Альона Вербицька. Вона представляє Об’єднаний центр з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України при СБУ.


«Плануємо відкрити у Дніпрі спеціальний Центр. Туди можна буде приходити й отримати консультацію. Без зайвих черг, безлічі кабінетів. Сьогодні ж ми запросили представників різних відомств, структур, служб. Вони готові відповідати на питання», – сказала Альона Вербицька. 


Чоловіки Оксани і Любові – зниклі безвісти. За півтора року про них немає жодної звістки. Зв’язок з рідними жінки втратили 8 січня 2023 року. Тоді були важкі бої на бахмутському напрямку.


«Наші хлопці разом були в окопі, вони кращі друзі. Один з Дніпра, інший з П’ятихаток. Служили в одній з танкових бригад. Якщо є хоч 1%, що наші рідні живі, що їх можливо повернути – ми за нього тримаємося. Віримо в це», – сказала Любов.


Пані Наталя шукає рідного брата. Чоловік пішов добровольцем. Адже мав бойовий досвід ще з 2014 року. Був розвідником.Зник безвісти ще у березні 2022-го. Понад два роки родина сподівається на його повернення.

«Ходжу на подібні зустрічі. Інакше неможливо. Не вийде просто сидіти і чекати, що хтось тобі допоможе, підкаже. Треба діяти», – розповіла Наталя. 


Під час зустрічі учасникам розповіли, які документи слід зібрати та які права вони мають. Чи мають доступ міжнародні організації до в’язниць, де тримають українських полонених. Розбирали конкретні ситуації.