Професійний фактчекер за годину: у Дніпрі для учнів закладів позашкілля провели інтерактивний квест

У Дніпрі для учнів закладів позашкілля організували інтерактивний квест, під час якого за годину їх навчали професійних навичок фактчекінгу. За словами заступниці директора КПНЗ «Дитячо-юнацький центр «Штурм»» ДМР Вікторії Таніч, з початком літніх канікул учні закладів позашкільної освіти Дніпра матимуть більше вільного часу, частину якого вони проводитимуть у взаємодії із соціальними мережами та медіа, які на сьогодні є джерелом не лише цікавої та корисної інформації, а й поширення неправдивих, а часом і небезпечних повідомлень. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Дніпровської міської ради.

Професійний фактчекер за годину: у Дніпрі для учнів закладів позашкілля провели інтерактивний квест

«Діти – найвразливіша частина населення, тож ми робимо все можливе, аби убезпечити їх, щоб вони мали змогу відрізняти фейк від правди. На квест ми запросили дітей від 7 до 12 років, вони – активні користувачі смартфонів й іноді краще за дорослих можуть знайти якусь інформацію. Тож важливо, щоб ці можливості вони використовували правильно», – зазначила Вікторія Таніч. 

629a1dbe24bee.jpeg

Через ігрову форму представники Ситуаційного центру навчали дітей критичного мислення. Квест розділили на кілька етапів, на яких діти проходили невеличкі іспити з визначення правдивої та неправдивої інформації. 

«Пандемія коронавірусу та воєнний стан змусили дітей перейти на дистанційну освіту, тож у них з'явилася потреба постійно користуватись гаджетами. Тим паче на сьогодні дуже важко дитині щось заборонити, важко проконтролювати, що вона робить і який контент в інтернеті споживає. Ба більше, заборони не є ефективними. Єдиний дієвий спосіб навчити дітей бути відповідальними – дати їм знання, освіту, навчити мислити критично. Це допоможе сформувати потужний медіаімунітет та протидіяти дезінформації», – зазначила директорка КП «Інфо-рада-Дніпро» Альона Чуєва. 

Учасниця квесту Анастасія Венілович користується смартфоном та соцмережами більшу частину дозвілля. Дівчина каже: неодноразово зустрічала фейкову інформацію, але не завжди могла її спершу розпізнати. 

«Подібний квест допоміг мені дізнатись, за яким принципом я можу розрізнити інформацію. І тепер завжди перед тим як довіряти чи ні, перевірятиму першоджерело, адже це важливий фактор, який допоможе мені дізнатись фейкова інформація чи ні», – зазначила Анастасія.