Профілактичні заходи під час підтоплення: як убезпечити себе від інфекційних хвороб
Як ми повідомляли раніше, після підриву греблі Каховської ГЕС, проблеми з водопостачанням виникли в 5 областях, включаючи Дніпропетровську область. Майже всі населені пункти Нікопольщини залишилися без водопостачання через продовження міління Каховського водосховища. Головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева надала декілька порад щодо запобігання виникнення інфекційних хвороб на підтоплених територіях.
Щоби знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях, дотримуйтеся таких правил:
- Пийте тільки бутильовану або привізну воду після кип’ятіння.
- Воду для приготування їжі й господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця на подвір’ї – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей. Наполегливо просимо утриматися від купання у відкритих водоймах! Не використовуйте забруднену воду навіть для господарських потреб!
- Кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
- У жодному разі не купуйте продукти харчування у місцях несанкціонованої торгівлі та на стихійних ринках (насамперед рибу! та продукти домашнього виготовлення, консервацію!) Взагалі наразі краще утриматися від споживання будь-якої риби, особливо в жодному разі не здійснювати вилов риби у забруднених водоймах, а також не можна збирати мертву рибу в місцях, де відбувається її мор. Жоден вид приготування і жодна термічна обробка не може зробити таку рибу безпечною до вживання!
- Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою. Позбудьтесь від усіх таких продуктів, у тому числі від консервації, яка була затоплена водою та була пошкоджена.
- Для харчування використовуйте лише продукти гарантованої якості. Під час приготування їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою.
- Перед вживанням їжі обов’язково ретельно мийте руки з милом. Також руки можна обробляти антисептиками або протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.
- Не використовуйте одяг, що був забруднений при підтопленні без попереднього прання та дезінфекції.
- Усе майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.
«У разі підозри на захворювання чи при появі будь-яких симптомів інфекції – терміново зверніться за медичною допомогою! Від цього залежить ваше здоров’я та життя, а також ваших близьких!»,- акцентувала Маргарита Малишева.