Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять священномучеників Єрмолая, Ерміппа та Єрмократа

Посту немає...

Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять священномучеників Єрмолая, Ерміппа та Єрмократа

Сьогодні, 10 серпня, православні вшановують пам'ять перших дияконів Церкви Христової – Прохора, Никанора, Тамона та Пармена. За переказами, 12 апостолів обрали 7 чоловіків та поставили їх служити дияконами.

Прохор був дияконом у Нікомідії, прийняв мученицьку смерть в ім'я Христа від рук язичників. Святий Никанор загинув того дня, коли вбили камінням святого мученика Стефана. Тімон був убитий язичниками в Аравії за проповідь Євангелія. Святий Пармен був дияконом у Македонії, помер від хвороби.

Цього ж дня відзначається народне свято 10 серпня – Прохоров день.

Також у цей день вшановують пам'ять святителя Питирима. Юнак з дитинства був працьовитим, читав писання про життя святих. Писав ікони, співав церковні пісні та славився своєю працьовитістю. Він вступив у В'яземську Предтеченську обитель і чинив чернечі подвиги. У 21 рік був пострижений у ченці під назвою Питирим.

Будучи вірним Ісусу, Питирим постійно молився, будував обителі, привозив ікони, своїми руками копав колодязі та навчав священному писанню своїх пасомих. Перестав у віці 53 років.

День пам'яті мучеників Іуліана (бл. 138-161), Євстафія Анкірського (бл. 316), Акакія, що в Мілеті Карійському (бл. 321) та преподобних Павла Ксиропотамського (820) і Мойсея, чудотворця Печерського (XIII-XIV).

Згідно з монастирським статутом посту немає.