Словник толерантності: мешканцям Дніпропетровщини розповіли про «Довідник безбар’єрності»

«Довідник безбар’єрності» – це посібник з коректного спілкування. Без стереотипів та дискримінації. Переглянути його може кожен. Довідник доступний онлайн, розповіли у прес-службі Дніпропетровської ОДА.

Словник толерантності: мешканцям Дніпропетровщини розповіли про «Довідник безбар’єрності»
«Цей довідник – ініціатива та проєкт першої леді України Олени Зеленської. Він допоможе зробити безбар’єрну мову нормою повсякденного життя. Це коли наші слова не демонструють упереджене ставлення до інших. Коли немає дискримінації», – розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА Олена Кришень.

Вона додала, що довідник найперше буде цікавим всім, хто працює з комунікаціями. А ще громадським активістам, підприємцям, публічним службовцям, вчителям, лікарям. Всім, хто прагне до толерантного спілкування.

У посібнику – чотири розділи. У «Складових безбар’єрності» простою мовою пояснюють, що таке інклюзія, бар’єри, залучення, недискримінація.

У «Правилах мови» можна знайти загальні підходи до безбар’єрного спілкування. Наприклад, спочатку говорити про людину, а не про її риси. Уникати маскувальних слів, використовувати фемінітиви.

У розділі «Словник» про те, які слова коректно вживати до різних людей. Наприклад, не «сонячна людина», а «людина із синдромом Дауна».

Важливі дати, як їх відзначають та коли вітати недоречно – у розділі «Безбар’єрний календар».

«Довідник безбар’єрності» презентували у вересні 2021 року. Друковану версію з елементами шрифту Брайля планують представити у березні 2022-го.