Спецтема

Смертність у невакцинованих в 11 разів вища: про перебіг вакцинації в регіоні

Станом на 20 жовтня, на Дніпропетровщині зроблено 1 379 290 щеплень від #COVID19. Одну дозу вакцини отримали 778 205 людей, дві — 601 085. В регіоні вакциновано майже 88% медиків та майже 85% освітян. Однак темпи поширення хвороби продовжують зростати. Минулої доби зафіксовано 1 253 нових випадків ковіду. Про це повідомляє прес-служба Дніпропетровської облради.

Смертність у невакцинованих в 11 разів вища: про перебіг вакцинації в регіоні
«На лікарняних ліжках зараз 91% хворих не має жодної дози щеплення. Саме в тих, то уникає вакцинації спостерігається найтяжчий перебіг хвороби. Крім того, один інфікований може заразити в середньому 5-8 інших осіб. Єдиний спосіб спинити поширення хвороби — імунізація. Доступ до вакцини вже є в найбільш віддалених куточках регіону. Аби щепитися не треба робити ніяких додаткових аналізів чи тестів, навіть не обов’язкове підтвердження про декларацію з сімейним лікарем. Достатньо тільки записатися на щеплення,прийти до будь-якого із 30 пунктів масової вакцинації або у одному з 217 пунктів щеплення. Із собою взяти треба паспорт та ІНН», — зазначив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

Дослідження Центру з контролю та профілактики захворювань Сполучених Штатів показали, що ризик смерті у невакцинованих громадян в 11 разів вища, ніж у тих, хто пройшов повний курс вакцинації. При цьому ризик захворіти коронавірусом в тих, хто нехтує вакцинацією в 6 разів вищий.

ков_сов.jpg
 Як твердять фахівці облздраву, найефективніше імунітет від ковіду в організмі людини виробляється після другого щеплення . Інтервал між дозами вакцинації має становити:

для CoronaVac/Sinovac — 14-28 днів;
для Comirnaty/Pfizer — 21 день;
для Moderna — 28 днів;
для AstraZeneca — 4-12 тижнів.