Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять священномучеників Єрмолая, Ерміппа та Єрмократа

ОСН спільно з Управлінням Дніпропетровської єпархії УПЦ з благословення Митрополита Дніпропетровського та Павлоградського Іринея реалізує проект «Православний календар».

p1e218ib4evlbij9ij13edio73.jpg
Сьогодні, 8 серпня, православні молитовно вшановують пам'ять священномучеників Єрмолая, Ерміппа та Єрмократа. У числі небагатьох вони залишилися живими після того, як за наказом імператора Максиміана (284–305) у Нікомідійській церкві було спалено 20000 християн у 303 році. Вони ховалися у віддалених місцях і не переставали вчити язичників християнської віри.

Повз будинок, у якому ховався святий Єрмолай, часто проходив юнак-язичник Пантолеон. Якось святий Єрмолай вийшов назустріч юнакові і попросив його зайти до нього до хати. У бесіді святий Єрмолай почав роз'яснювати своєму гостю помилковість, безбожність і суєтність поклоніння язичницьким божествам. З цього дня Пантолеон почав щодня заходити до святого Єрмолая і прийняв від нього Святе Хрещення.
68726054_412466822951991_7739559847967850496_n.jpg
Коли відбувався суд над святим великомучеником Пантелеїмоном, були схоплені і святі Єрмолай, Ерміп та Єрмократ. Напередодні святому Єрмолаю з'явився Господь Ісус Христос і відкрив йому, що наступного дня він постраждає за Нього і прийме мученицький вінець. Після святого Єрмолая були схоплені та приведені на судилище та святі Єрміпп та Єрмократ. Всім трьом було запропоновано зректися Христа і принести жертву ідолам. Але вони рішуче відмовилися, сповідали свою віру в Господа Ісуса Христа та готовність з радістю померти за Нього. Язичники стали загрожувати святим ієреям муками та смертю. Несподівано почався сильний землетрус, і ідоли в капищі впали і розбилися. Про це було повідомлено імператору. Розгніваний Максиміан віддав святих мучеників на катування і ухвалив їм смертний вирок. Мужньо зазнавши всіх мук, святі єреї – мученики Єрмолай, Ерміпп та Єрмократ були обезголовлені близько 305 року.

Також сьогодні у церковному календарі – день пам'яті преподобномучениці Параскеви та преподобного Мойсея Угрина.