Спалах гострої кишкової інфекції в Дніпрі: як убезпечити себе від харчових отруєнь та захворювань

Спалах гострої кишкової інфекції в Дніпрі: як убезпечити себе від харчових отруєнь та захворювань

Як повідомлялось раніше, у Дніпрі через неякісну шаурму стався спалах гострої кишкової інфекції. Тому спеціалісти Держпродспоживслужби нагадують про необхідність профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

«Найпоширенішими кишковими інфекціями в літній період є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції (такі, наприклад, як смертельно небезпечний ботулізм), ротавірусна і ентеровірусні інфекції тощо. Якщо брати минулий рік, то найбільше людей захворіло саме на сальмонельоз, який був виявлений у 29 дорослих та 12 дітей»,- розповідає головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

До відома: гостра кишкова інфекція (ГКІ) — це група захворювань, збудниками яких є віруси і бактерії, що вражають слизову оболонку шлунка і кишечника (рідше ротоглотки). Потрапляючи в травний тракт, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і як наслідок — зневоднення організму. Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію (отруєння), яке може проявлятися в легкій, помірній та тяжкій формі.

Спеціалістка зауважила, що харчові отруєння найчастіше виникають раптово, нерідко захоплюючи значний контингент осіб. Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти. При цьому збудники кишкових інфекцій тривалий час існують в ґрунті, воді, столовому посуді, меблях та на інших різних предметах, продуктах харчування, особливо при порушенні температурного режиму, швидко розмножуються в молочних продуктах, м'ясному фарші, холодці, воді тощо.

«Основною причиною виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму»,- пояснює фахівчиня.

Перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів, проте інкубаційний період може тривати навіть до 5-7 днів. Прогресування хвороби залежить від збудника, кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Однак до типових проявів харчового отруєння належать:

  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • нудота і блювання;
  • зневоднення організму;
  • відсутність апетиту та слабкість;
  • підвищення температури.

«Головними поширювачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий у сфері обслуговування населення, а саме - продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища тощо»,- зазначила Маргарита Малишева.

Вона додала, що з метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купувати продукти харчування у стаціонарних торгівельних мережах, за наявності виробничого маркування, за допомогою якого ви можете дізнатися інформацію, щодо походження такого продукту, умов та термінів зберігання тощо;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди дотримуватися правил особистої гігієни - мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
  • дотримуватися технології приготування, особливо це стосується належної термічної обробки, використання різного інвентарю для розробки сирої і готової продукції;
  • не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • особливо в літній період відмовитися від споживання багатокомпонентних страв: страви з подрібненого м’яса та риби, салати з майонезом, особливо салати, що одночасно містять і овочі, і рибу, і м’ясу та ще соус, відмовитися від споживання кремових виробів, паштетів, зельців, холодців тощо, надто, коли ви, наприклад, їдете у подорож чи на відпочинок і відсутні відповідні температурні умови для зберігання таких продуктів; ретельно підбирати їжу для дітей, адже вони особливо вразливі до харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій;
  • не вживати дикорослі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід, їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

«У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я»,- акцентувала спеціалістка.