Три пам’ятки культури Дніпропетровщини увійшли до програми «Велика реставрація»

Обласна філармонія ім. Когана, корпус мистецько-художнього коледжу на проспекті Яворницького в Дніпрі. Центр дитячої та юнацької творчості Металургійного району – в Кривому Розі. Такі пам’ятки архітектури регіону включили до переліку об’єктів «Великої реставрації». Про це розповіла заступниця голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб, повідомили у прес-службі Дніпропетровської ОДА.

Три пам’ятки культури Дніпропетровщини увійшли до програми «Велика реставрація»
«В Україні за програмою Президента Володимира Зеленського «Велика реставрація» відроджують культурну спадщину. До проєкту відібрали і три пам’ятки архітектури Дніпропетровщини. Вони збудовані в першій половині ХХ століття. Кожна – у власному стилі, з оригінальними «цікавинками», – розповіла Ольга Горб.



Найстарша серед пам’яток регіону, обраних для реставрації, – «Будинок міської управи». Нині це один із корпусів Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу. Споруду звели у стилі віденського ренесансу на початку ХХ сторіччя. На той час вона була одна з найвищих у місті. Три поверхи увінчували 6 веж. Вони збереглися й донині. 




Будинок обласної філармонії звели у 1913-му. На той час це була грандіозна споруда, яку місцеві називали «хмарочос». Це унікальна для України та світу пам’ятка, виконана у стилі модерн. Фасад – із округлими формами, високими вузькими вікнами.

Центр дитячої та юнацької творчості Металургійного району Кривого Рогу розташований у будівлі 30-х років минулого сторіччя. Спочатку це був «Клуб ділових зустрічей» заводу «Криворіжсталь». Споруда – із елементами радянського неокласицизму. Із великими колонами, мармуровими сходами. 



«Спочатку тут був центр молодіжного дозвілля, а згодом – перший у місті Палац піонерів. Зараз – креативний простір для здійснення мрій маленьких криворіжців, – поділилася директорка закладу Олена Кравченко. – Реставрація відкриє нові можливості для дитячої творчості. А ще дозволить містянам насолоджуватися спорудою в первинному вигляді». 

Загалом до програми «Велика реставрація» увійшли 26 об’єктів із різних областей України.