У Дніпрі майбутні експерти з питань протидії домашньому насильству переймали досвід щодо створення та надання повного спектру соціальних послуг постраждалим

У Дніпрі майбутні експерти з питань протидії домашньому насильству переймали досвід щодо створення та надання повного спектру соціальних послуг постраждалим
У Дніпрі проходить триденний навчальний курс з підготовки експертів/ток, консультантів/ток з питань розбудови муніципальної системи запобігання та протидії домашньому насильству. Захід відбувається у рамках великої програми «Міста та громади, вільні від насильства» з ініціативи Фонду народонаселення ООН в Україні та підтримки Британії та Канади. Дніпро обрали партнером проєкту у 2020 році.

«Загалом у проєкті задіяно 30 міст і громад України. Наразі ж ми проводимо чотиримодульний навчальний курс для представників 15 міст та громад, які цього року приєдналися до фонду. Тут, у Дніпрі, ми переймаємо досвід створення та функціонування спеціалізованих служб підтримки постраждалих від насильства. Це одне з міст, де завершено формування повного спектру послуг цього сегмента. Зокрема, створено притулок для цілодобового тривалого перебування постраждалих від насильства, денний центр, кризові кімнати для короткотривалого перебування, функціонує 8 спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування осіб. Такої кількості в жодному місті поки немає. Працюють мобільні бригади, гарячі лінії. Усе це для нас цікаво і корисно», – сказав експерт Фонду народонаселення ООН в Україні Сергій Велигодський.

У навчанні беруть участь 45 учасників – по три майбутніх експерти з 15 міст України. Це представники територіальних громад та місцевих рад, депутати, працівники соціальних служб, служб у справах дітей, представники координувальних підрозділів тощо. «Подолання домашнього насильства є актуальною метою на сьогодні. Такий обмін досвідом та знайомство з особливостями системного впровадження надання соціальних послуг у цій сфері допоможе сформувати подібне й в інших містах нашої держави, зокрема у Запоріжжі», – поділився думкою заступник директора Запорізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Володимир Кукін.