У Дніпрі презентували книгу «Григорій Сковорода «Світ ловив мене…»

У Дніпрі презентували книгу «Григорій Сковорода «Світ ловив мене…». Її створили до 300-річчя видатного українського мислителя. Про це повідомили у прес-службі Дніпровської міської ради.


«Ми планували провести велику презентацію до дня народження Григорія Сковороди, але через те, що російська федерація нахабно вдерлася на територію нашої країни, книги взагалі могло б і не бути, адже видавництво, яке працювало над її створенням, розташоване в Харківській області. Але, на щастя, їм вдалось завершити роботу над цим виданням», – зазначила заступниця голови ДніпроОВА Ольга Горб. 


Над книгою працювало видавництво «Фоліо» протягом півтора року. До неї увійшли повні зібрання творів, зокрема «Світ божественних пісень», «Філософські казки» та байки. Назву книги взяли з найвідомішої цитати Сковороди «Світ ловив мене, та не спіймав». За словами генерального директора видавництва «Фоліо» Олександра Красовицького, до назви увійшла лише частина цитати – читач може її розшифрувати по-своєму. 


«Якщо взяти повну фразу, то вона влучна навіть і сьогодні, бо на початку травня Музей Григорія Сковороди російські загарбники розбомбили, при цьому його скульптура та експонати вціліли, тобто «руський мир», який прийшов до Сковороди, не впіймав його знову. Щодо самої книги, то ми використали роботи найбільшого українського спеціаліста, який знається на житті Григорія Сковороди, – Леоніда Ушкалова. Це видання створене не просто з любов’ю, ми мріємо, щоб воно було популярним у бібліотеках десятиліттями», – зазначив Олександр Красовицький. 


Доцентка кафедри філософії ДНУ ім. Олеся Гончара Тетяна Талько також додала: «Для молоді в цій книзі є дуже важливим роздум, у чому полягає сенс людського життя, орієнтація на його духовну сутність та орієнтація на те, що між розумом та вірою завжди стоїть людське серце. А загалом ця праця дуже підтримує культурні основи нашого з вами буття і це дає можливість розуміти, що ми не знищені як народ і як нація».