У ДТЕК Дніпровські електромережі пояснили порядок підготовки мереж для переходу будинків Дніпра на електроопалення

Фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі та АТ «Дніпрогаз» роз'яснили порядок переходу на індивідуальне опалення житлових будинків, які за рішенням сесії міськради планується відключити від централізованого опалення в наступному опалювальному сезоні. У ході прес-конференції разом з представниками міського департаменту ЖКГ та КП «Теплоенерго» жителям пояснили процедуру підготовки і правила надання документів для переходу на індивідуальний обігрів. Також керівники компаній озвучили необхідність створення спільної робочої групи з представниками міського управління та балансоутримувачами / управителями багатоповерхових будинків для детального розгляду питання переходу кожного окремого домоволодіння на індивідуальне опалення. Про це повідомляє прес-служба ДТЕК Дніпровські електромережі.

Як пояснили представники газової та енергокомпанії, для того, щоб децентралізація опалення пройшла безаварійно і максимально комфортно для мешканців Дніпра, необхідна велика підготовча робота щодо посилення електромереж. Реконструкція ліній, переоснащення трансформаторних підстанцій з метою збільшення потужності електроустановок - комплекс заходів, розрахований на кілька місяців. На даний момент фахівці компаній очікують від департаменту ЖКГ деталізованих списків будинків із зазначенням виду індивідуального обігріву - газове або електричне опалення, щоб провести детальний аналіз існуючих мереж та інфраструктури і приступити до їх посилення та модернізації.

Алгоритм переходу на електроопалення складається з кількох етапів. 

Балансоутримувач (голова ОСББ або обслуговуюча компанія) подає заявку на збільшення потужності. Зробити це можна дистанційно на сайті компанії ДТЕК Дніпровські електромережі, надавши відповідні правовстановлюючі документи. Далі, після аналізу роботи внутрішньобудинкових мереж (стан яких контролює балансоутримувач) і оплати за збільшення потужності, проводяться заходи щодо реконструкції та зміцнення мереж (реконструкція зовнішніх електричних мереж, переоснащення трансформаторних підстанцій), і тільки після цього - відключення котелень централізованого теплопостачання. Процес підготовки і виконання всього комплексу необхідних заходів займає мінімум півроку, тому старт робіт необхідно починати вже зараз.

А. Терещук.jpg

«ДТЕК діє в інтересах України і піклується про те, щоб в будинках клієнтів завжди були світло і тепло. Перш ніж встановлювати індивідуальне електричне опалення в будинках, які були побудовані до 2005 року, потрібно збільшувати потужність електромережі. Це потрібно, щоб мережі не згоріли, а мешканці будинків не залишилися без тепла взимку. Для цього, згідно із законодавством, до нас повинен звернутися балансоутримувач будинку. Поки до нас з такими заявками ще не зверталися і роботи по реконструкції мереж ще не проводилися», - зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Вартість кожного 1 кВт додаткової потужності, встановлена ​​регулятором НКРЕКУ, - фіксована і складає в Дніпрі 1082,4 грн (з ПДВ). Для нестандартного підключення (понад 50 кВт) - 2272,8 грн.

Якщо мешканці будинку вирішили перейти на газове індивідуальне опалення, - необхідно звернутися в «Дніпрогаз». У переліку документів - актуальний техпаспорт на квартиру, акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін між балансоутримувачем будинку та АТ «Дніпрогаз», протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку про надання згоди на реконструкцію ВДСГ, акт придатності димових і вентиляційних каналів, копія паспорта та ІПН, довідка про кількість зареєстрованих осіб, копії сертифікатів на яке встановлюється обладнання. Детальна інформація про необхідні документи є на офіційному сайті компанії. Консультації можна отримати в 104.ua Клієнтському просторі по вул. Паторжинського, 24.

Спікери пресконференції.jpg

«Для облаштування автономного газового опалення обов'язковою умовою є отримання технічних умов та проектної документації, щоб визначитися, який тип обладнання буде встановлено в квартирах, його потужність і місце розташування. На основі розробленого проекту виконуються монтажні роботи, а також підключення та пуск газового обладнання. Для нас важливо, щоб газоспоживаючі прилади працювали безпечно», - зазначив директор з капітального будівництва АТ «Дніпрогаз» Володимир Ткаченко.

Коли жителі квартир встановили індивідуальне опалення, вони можуть звернутися до міської ради за отриманням компенсації.

«Нам необхідно буде надати технічну документацію, яка залишилася «на руках» після установки індивідуального опалення, чеки на придбання обладнання, заяву, паспорт, ІПН. Комісія, яку я очолюю, розглядає ці звернення і виділяє кошти на компенсацію. Документи необхідно надавати за адресою: вул. Воскресенська, 16», - зазначив директор департаменту житлового господарства Дніпровського міської ради Владислав Грицай.

Нагадаємо, що в Дніпрі 1056 багатоквартирних будинків планово відключатимуть від системи центрального опалення. В обслуговуванні ДТЕК Дніпровські електромережі знаходяться 546 з них. Решта обслуговуються операторами системи розподілу - ЦЕК, залізницею та ін. Передбачається, що перехід буде відбуватися протягом двох років.

Довідка

ДТЕК Мережі розвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,4 млн домогосподарств і 150 тис. підприємств.

ДТЕК – лідер і найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України. Наші підприємства видобувають вугілля і природний газ, виробляють електроенергію на сонячних, вітрових і теплових електростанціях, здійснюють трейдинг енергоресурсами на українському і зарубіжних ринках, розподіляють і поставляють електроенергію споживачам, надають клієнтам послуги з енергоефективності та розвивають мережу швидкісних зарядних станцій.

У Новій стратегії 2030 ДТЕК зобов'язався трансформувати бізнес в більш екологічний, ефективний і технологічний, керуючись принципами ESG. Стратегічна мета – досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Для цього створена краща експертиза в галузі, щоб впроваджувати інновації та нові технології, створювати нові напрямки бізнесу і реалізувати масштабну програму цифрової трансформації.

У ДТЕК працює 60 тисяч співробітників. Підприємства ДТЕК визнані кращими роботодавцями України за рейтингами міжнародної аудиторської компанії EY і ділових видань України.

У 2020 році капітальні вкладення ДТЕК склали 12 млрд грн, податкові відрахування – 21 млрд грн.

100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.