Учасників фестивалю «Діти вивчають країну» посвятили в археологи та вручили подарунки від обласної ради

На Дніпропетровщині відбудеться фестиваль «Діти вивчають країну» і розгорнули його в рамках програми патріотичного виховання та за підтримки Дніпропетровської обласної ради. У його рамках юні мешканці регіону занурюються у світ археології та історії Дніпропетровщини. За свою роботу у вивчені історії, вони отримують ціні подарунки. Про це під час пресконференції в ІА «Мост-Днепр» розповів голова постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, соціальної політики та праці Анатолій Коломоєць.

Організаторами фестивалю виступили комунальне підприємство "Центр народної творчості "Дивокрай" Дніпропетровської обласної ради" та Дніпропетровський історичний музей ім. Яворницького.

dfb42093-11c7-4faa-a85a-924953185956.jpg

«Ми тримаємо тісний зв’язок із нашими КП, підтримуємо його і його керівників у організації проведення дитячих археологічних розкопок. Крім того в рамках фестивалю відбуваються розкопки, дослідження, експедиції та презентації історичних проєктів. Обласна рада підтримує дітей, які зголосились взяти участь у фестивалі. Наприклад цієї неділі юні археологи — учасники експедиції отримали подарунки від голови обласної ради: активні колонки, повербанки та наушники. Всього 11 дітей отримали подарунки. Приводом стала посвята в археологи, яку провели на території місця розкопок», - розповів Анатолій Коломоєць.

Директор КП «Центр народної творчості «Дивокрай» Дніпропетровської обласної ради» Віктор Боняк додав, що фестиваль був проведений вперше у 2018 році в селищі Токівське Апостолівського району. Там діти долучились до проведені розкопок на місці стоянки древніх людей. Фестиваль був всеукраїнським, в ньому брали участь гості з Харкова, Запоріжжя,Полтави.

78577c4d-55f1-4c9a-bc70-710a4dfeb6f1.jpg

«У 2019р була організована експедиція для вивчення Української укріпленої лінії в районі р. Оріль та с Китайгород. Був виданий науково-пулярний альманах природних та історичних пам’яток Царичанського району Дніпропетровської області «Приорілля. Природа та історія», в якому зібрані статі та фотографії місць досліджень та церков козацького бароко які єдині збереглися в Україні. У 2020 в рамках фестивалю проведені унікальні розкопки на острові Самарський першого Єкатеринослава Кільченьского, який був загублений на 200 років. Наша експедиція знайшла артефакти які доводять, що місто було багатим та вело торгівлю з країнами Європи що підтверджують торгові печатки. Також був випущений черговий альманах «Катеринослав на Кільчені. Історія зниклого міста» в експедиції приймають участь студенти та школярі області», - розповів Віктор Боняк.

Зазначимо, що мета фестивалю у тому, щоб підростаюче покоління знало історію краю, в якому живе. Фестиваль відбувається в рамках програми патріотичного виховання та за підтримки Дніпропетровської обласної ради. Розкопки проводяться разом з істориками та дослідниками Дніпропетровського історичного музею ім. Дмитра Яворницького. До фестивалю можуть долучатись школярі середніх і старших класів.