«Українська мрія»: у Дніпрі презентували нову поштову марку

У Дніпрі презентували та урочисто погасили нову марку. Її ввела в обіг Укрпошта До Дня Конституції. На ній – «Українська мрія». Легендарний літак АН-225, який знищили окупанти у перші дні війни. Марку урочисто погасили у центральному Головпоштамті міста. Про це повідомили у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

«Українська мрія»: у Дніпрі презентували нову поштову марку

 «Нова марка символізує те, що справжню мрію вбити неможливо.  Передає той настрій, який сьогодні охопив всіх українців. «Українська мрія» – це про сотні нових літаків, мільйони талановитих дітей і перемоги нашої країни на всіх фронтах», – сказав перший заступник голови Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов. 

«Українська мрія» – вже третя поштова марка, яку випустили під час війни. Попередні дві, «Русскій воєнний корабль, іді…!» та «Русскій воєнний корабль…Всьо!», викликали ажіотаж.

«Для мене ця марка унікальна. Вона – про мир. Малюнок створила дитина, яка бачить майбутній світ у яскравих, рожевих тонах. Бажаю, щоб марка стала символом нашої перемоги та мирного життя», – зазначив директор філії Дніпропетровської дирекції АТ «Укрпошта» Димитрій Лісєєнко. 

На новій марці – літак «Мрія» АН-225. Він був візитівкою України та найбільшим у світі повітряним судном. Але на початку повномасштабної війни окупанти знищили його.

«Хоча літак втрачений, він залишається у серці кожного українця. Сподіваємось, що колись «Мрія» буде відбудована. Можливо, це буде ще більший та кращий літак. Ми знаємо, що переможемо. І наша головна мрія здійсниться», – сказав секретар Дніпровської міської ради Олександр Санжара.

Ескіз марки зробила українська школярка – 11-річна Софія Кравчук з Волині. На її малюнку «Мрія» прорізає зірковий небосхил. Поруч – казковий літак. Він символізує Україну – квітучу та мрійливу.

«Зайняла чергу з самого ранку. Я не філателіст, але мій онук збирає марки. Вирішила придбати, щоб ця частинка історії і в мене лишилась на пам’ять. Моя мрія – щоб війна закінчилась, а цей літак був відбудований», – сказала дніпрянка Людмила.

Дніпрянин Олександр Лозовик – колекціонер зі стажем. Марки почав збирати ще коли був 9-річним хлопцем. Чергу за «Українською мрією» зайняв майже о 7 ранку – тоді був 41-й у списку.

«Дуже гарна марка, яскрава. Навіть краща, ніж з кораблем. Дитина намалювала те, як бачить мрію, – поділився Олександр Лозовик. – Для мене мрія – щоб мій 9-річний син не бачив війни та не ховався по підвалах. Щоб у нього було спокійне життя».

Марку випустили накладом у 3 млн. Придбати її можна у поштових відділеннях та онлайн-магазинах. А ще надрукували тематичні художні конверти та листівки.

Марку урочисто погасили у Дніпрі