В регіоні стартував четвертий фестиваль «Діти вивчають країну», який розгорнули в рамках програми патріотичного виховання

В Дніпропетровському регіоні стартував четвертий фестиваль «Діти вивчають країну», який розгорнули в рамках програми патріотичного виховання». Фестиваль проходить за підтримки Дніпропетровської обласної ради. Про це розповіли організатори заходу.

В регіоні стартував четвертий фестиваль «Діти вивчають країну», який розгорнули в рамках програми патріотичного виховання
Голова постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, соціальної політики та праці Анатолій Коломоєць розповів, що організаторами фестивалю виступили комунальне підприємство "Центр народної творчості "Дивокрай" Дніпропетровської обласної ради" та Дніпропетровський історичний музей ім. Яворницького.

«Ми тримаємо тісний зв’язок із нашими КП, підтримуємо його і його керівників у організації проведення дитячих археологічних розкопок. Крім того в рамках фестивалю відбуваються розкопки, дослідження, експедиції та презентації історичних проєктів. Обласна рада підтримує дітей, які зголосились взяти участь у фестивалі. Наприклад цієї неділі юні археологи — учасники експедиції отримали подарунки від голови обласної ради: активні колонки, повербанки та наушники. Всього 11 дітей отримали подарунки. Приводом стала посвята в археологи, яку провели на території місця розкопок», - розповів Анатолій Коломоєць.

Директор КП «Центр народної творчості «Дивокрай» Дніпропетровської обласної ради» Віктор Бонякзазначив, що фестиваль був проведений вперше у 2018 році в селищі Токівське Апостолівського району. Там діти долучились до проведені розкопок на місці стоянки древніх людей. Фестиваль був всеукраїнським, в ньому брали участь гості з Харкова, Запоріжжя, Полтави. 


«У 2019р була організована експедиція для вивчення Української укріпленої лінії в районі р. Оріль та с Китайгород. Був виданий науково-пулярний альманах природних та історичних пам’яток Царичанського району Дніпропетровської області «Приорілля. Природа та історія», в якому зібрані статі та фотографії місць досліджень та церков козацького бароко які єдині збереглися в Україні. У 2020 в рамках фестивалю проведені унікальні розкопки на острові Самарський першого Єкатеринослава Кільченьского, який був загублений на 200 років. Наша експедиція знайшла артефакти які доводять, що місто було багатим та вело торгівлю з країнами Європи що підтверджують торгові печатки. Також був випущений черговий альманах «Катеринослав на Кільчені. Історія зниклого міста» в експедиції приймають участь студенти та школярі області», - розповів Віктор Боняк.

Iсторик, керівник експедиції Олександр Старик додав, що подібні фестивалі проходять вже не перший рік у співпраці з обласною радою.


«Нам приємно, що є така зацікавленість і те, що завжди є результат. До нас приїздять діти, працюють і дивляться яким чином відбуваються розкопки. Ми намагаємося для них знаходити такі місця, де є не тільки пам’ятки археології, а і природа. Зокрема це був острів, Царичанський район. Зараз – це Токівська, яка відома своїм водоспадом і каньйоном. Тобто є можливість взагалі помилуватися всім різноманіттям нашого краю і регіону області», - зазначив Олександр Старік.

Подібні фестивалі направлені на сприяння зростання освітнього рівня. Таким чином організатори намагаються виростити те покоління, яке будуть розуміти специфіку археологічних досліджень і їх важливість для цілих поколінь. 


Окрім цього, за результами експедиції буде випущено альманах у 500 примірниках. Зроблено це буде коштом обласного бюджету. Це дозволить ще більше його популяризувати і розповсюдити.