Велике оновлення мереж: у Дніпрі завершили реконструкцію високовольтних ліній для 106 тисяч клієнтів Правобережжя

ДТЕК Дніпровські електромережі завершив масштабну реконструкцію двох потужних ліній напругою 150 кВ між підстанціями «Вузлова» та Придніпровською ТЕС. Після їх введення в роботу більш надійне електропостачання отримали жителі проспекту Гагаріна, району Підстанції, житломасивів Сокіл, Тополя та Нагорної частини міста. Про це повідомили у прес-службі компанії.

Повітряні лінії у цьому районі були збудовані у 1955-му році. Вони забезпечують електропостачання понад 600 трансформаторних підстанцій 6-10 кВ. Серед кінцевих споживачів: обласна дитяча лікарня, великі гіпермаркети, освітні та дошкільні заклади, побутові та промислові клієнти. Реконструкція лінії дозволить попередити масштабні відключення світла для понад ста тисяч домоволодінь Дніпра та зробити електропостачання надійним та якісним. Роботи з реконструкції тривали з початку 2021-го року – одночасно на правому та лівому березі Дніпра. Наразі вони повністю завершені.




Тут замінили понад 16 км ліній та встановили абсолютно нові для Дніпропетровщині 30-метрові сучасні електроопори – багатогранні стійки (БГС). Реалізація такого масштабного проєкту стала можливою завдяки впровадженню стимулюючих інвестиції RAB-тарифів у 2021 році. Вони дозволили компанії збільшити інвестпрограму на 34% в порівнянні з 2020-м роком. Ці кошти спрямували на модернізацію та розвиток енергетичної інфраструктури Дніпропетровської області відповідно до потреб її жителів.

«ДТЕК – бізнес, що діє в інтересах України. Цього року на реконструкцію високовольтних повітряних ліній у Дніпрі між підстанціями «Вузлова» та Придніпровською ТЕС направили 43 млн грн. Ці лінії, напругою 150 кВ, є системоутворювальними у загальній структурі живлення міста та забезпечать надіним електропостачанням Нагірну частину міста, Сокіл, Тополі та Підстанцію. Загалом – понад 106 тисяч наших клієнтів», – повідомив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Реконструкцію провели за європейськими технологіями. Зокрема, вперше випробували новий для Дніпропетровщини тип проводу AERO-Z, який є більш стійким до перепадів температур та морозів. Він має спеціальну конфігурацію, яка унеможливлює налипання на нього снігу та утворення наледі, що найчастіше приводить до аварій та обривів дротів на лініях.


Також вперше використали сучасні електроопори БГС. Вони займають менше місця, більш естетичні за звичайні металеві та не мають металевої сітки в конструкції, тому будуть нецікавими для шукачів металу. Фахівці встановили 7 таких споруд-велетнів та ще 11 звичайних оцинкованих електроопор.

Загалом цього року компанія інвестує у розвиток електроінфраструктури області понад 1 млрд грн. Серед проєктів «Великого оновлення мереж» – реконструкція двох потужних підстанцій у Дніпрі та Марганці. А також оновлення понад 249 кілометрів ліній електропередач та переоснащення 1200 розподільчих пунктів та трансформаторних підстанцій.

Довідка

ДТЕК Мережірозвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,4 млн домогосподарств і 150 тис. підприємств.

ДТЕК– лідер і найбільший приватний інвестор енергетичної галузі України.Наші підприємства видобувають вугілля і природний газ, виробляють електроенергію на сонячних, вітрових і теплових електростанціях, здійснюють трейдинг енергоресурсами на українському і зарубіжних ринках, розподіляють і поставляють електроенергію споживачам, надають клієнтам послуги з енергоефективності та розвивають мережу швидкісних зарядних станцій.