Від нього потерпає більше жінок, ніж від пограбувань та автокатастроф: як протидіють домашньому насильству на Дніпропетровщині

За даними Інституту соц. досліджень НАН України, 68% жінок регулярно зазнають знущань в родині. З них чверть — потерпає від побоїв. До Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок фахівці розповіли як долають цю проблему на Дніпропетровщині. Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської обласної ради.

Від нього потерпає більше жінок, ніж від пограбувань та автокатастроф: як протидіють домашньому насильству на Дніпропетровщині

В області діє Регіональна соціальна програма запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. У всіх 86 територіальних громадах та 7 райдержадміністраціях Дніпропетровщини є відповідні координатори (на рівні заступників голів). Вони проводять роботу із прийому та реєстрації заяв і повідомлень про вчинення насильства, надають допомогу і захист постраждалим.

Надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, в тому числі й внаслідок домашнього насильства та насильства за ознакою статі, в регіоні забезпечують:

  • «Кризовий центр для жінок, постраждалих від насильства в сім’ї «З надією в майбутнє» Криворізької міської ради Він працює з 2018 року й розрахований на одночасне перебування 30 осіб; 
  • КЗ «Центр надання соціальних послуг Новопокровської селищної ради Дніпровського району». Працює з травня 2021 року й розрахований на цілодобове перебування 12 осіб;
  • друге відділення КЗ соціального захисту «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя» Дніпровської міської ради. Його відкрито у квітні цього року для стаціонарного перебування жінок, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Відділення розраховане на 10 осіб.
  • Аби комплексно вирішувати проблему, в області налагоджена співпраця із службою у справах дітей, центром соціальних служб, підрозділами Національної поліції України. Останні фіксують, з настанням карантину збільшилась кількість заяв та повідомлень, пов’язаних з домашнім насиллям аж на 47%. При цьому до відповідальності притягують приблизно 0.5% кривдників.

Силами області та правоохоронців на Дніпропетровщині:

  • здійснюється обмін інформацією щодо постраждалих від домашнього насильства;
  • представники органів поліції беруть участь у роботі координаційних рад;
  • обласним центром соцслужб проводиться навчання офіцерів поліції територіальних громад щодо запобігання та протидії домашньому насильству. Цьогоріч таке навчання пройшли 60 офіцерів поліції;
  • поліцейські громад у складі мобільних бригад здійснюють виїзди до сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

За статистикою, щороку понад 10 000 українських жінок гине від домашнього насильства. У світі ж від нього потерпає більше жінок, аніж від пограбувань та в автокатастрофах разом узятих.

Якщо ви стали свідком домашнього насильства або самі опинились його жертвою, звертайтесь на Національну «гарячу лінію» за безоплатною психологічною та правовою консультацією за номером 0 800 500 335 або 116 123.