Як діяти, щоб замінити газовий котел безпечно та легально?

Міжопалювальний період – це найкращій час для підготовки своєї оселі до безпроблемного проходження нового опалювального сезону. Заміна застарілих газових приладів – один з найважливіших кроків на шляху до власного комфорту та підвищення енергоефективності будинка чи квартири.

Як діяти, щоб замінити газовий котел безпечно та легально?

Фахівці Дніпровської філії «Газмережі» наголошують, що виконувати будь-які роботи на газових мережах можуть тільки працівники з відповідними ліцензіями та дозволом на проведення газобезпечних робіт. Згідно чинного законодавства самостійна заміна газових приладів може призвести до обмеження газопостачання та є грубим порушенням правил безпеки.

Споживачам слід пам’ятати: ліцензовані підрядні організації не можуть виконувати роботи з припинення газопостачання перед заміною котла, а потім здійснювати пуск газу. Це мають право робити виключно фахівці газорозподільної компанії. Тож для проведення комплексу робіт з реконструкції газових мереж та заміни газових приладів треба звертатись до Центрів обслуговування клієнтів «Газмережі». У Дніпрі вони розташовані на вул. Виконкомівській, 34 та пр. Слобожанському, 96а.

Фахове виконання послуги з реконструкції однією організацією дозволяє заощадити час і кошти клієнта. Споживачам не доведеться самостійно контролювати процес реконструкції – всі етапи робіт відслідковують виконавці: від підбору необхідно обладнання до пуску газу на нього. У роботі дніпровські газовики використовують тільки сертифіковане обладнання, перевірені матеріали та прилади, а також систематично підвищують професійні навички.

Для того, щоб укласти договір на реконструкцію діючої системи газопостачання, споживачам достатньо звернутися до свого Оператора ГРМ, написати відповідну заяву, зібрати відповідний пакет документів та узгодити дату та час виконання робіт. Ознайомитися з переліком необхідних документів споживачі можуть самостійно на сайті Дніпровської філії «Газмережі».

Важливо!

Заміна діючих газових приладів може відбуватися через ескізний проект або з виготовленням нових технічних умов. Технічні умови виготовляються, якщо під час заміни котла змінюється його потужність, функціональне призначення обладнання та система димовідведення. Якщо ж здійснюється заміна одного приладу на інший, при цьому його потужність, місцерозташування, система димовідведення і принцип дії не змінилися, тоді фахівці газової компанії проводять заміну за ескізним проектом.

Газовики попереджають: самовільне втручання у роботу системи газопостачання є неприпустимим. Відповідно до вимог Кодексу ГРМ та Правил безпеки систем газопостачання у разі виявлення самовільно підключених, замінених та/або встановлених газових приладів фахівці «Газмережі» зобов'язані відключити такі прилади від системи газопостачання шляхом встановлення заглушки.

Самовільною заміною газових приладів споживачі часто наражають на небезпеку себе та оточуючих. Втручання у газову систему непрофесіоналів може стати причиною отруєння чадним газом, призвести до пожежі, вибуху та значних матеріальних збитків.

До початку нового опалювального сезону в українців ще є час замінити непрацюючі газові прилади та збільшити енергоефективність своєї домівки. Головне при цьому правильно обрати фахівців для проведення робіт. Не нехтуйте правилами безпеки та замовляйте реконструкцію діючої системи газопостачання тільки у перевірених майстрів.

Як замінити газове обладнання безпечно та у законний спосіб, можна дізнатись з телесюжету каналу «1+1».