З початку року у Дніпрі повірено понад 5,9 тис. лічильників газу

Спеціалісти Дніпровської філії «Газмережі» з початку 2024 року провели безкоштовну повірку понад 5,9 тисяч побутових лічильників газу. Ця процедура проводиться спільно з представниками ДП "Дніпростандартметрологія".

З початку року у Дніпрі повірено понад 5,9 тис. лічильників газу

Для виконання планової повірки побутових лічильників у Дніпровській філії «Газмережі» працює спеціалізований сервісний центр. За результатами його роботи з початку року майже 1,7 тисяч лічильників, що складає 28% всіх повірених приладів,  державний повірник визнав непридатними для подальшого використання через невідповідність вимірювальним характеристикам.

"Лічильник являє собою складний механізм. Під час тривалої експлуатації його деталі можуть зношуватись, та, як наслідок, прилад може давати неточні показання, - пояснює головний метролог компанії Юрій Шипілов. – До некоректної роботи лічильника може призвести як зовнішнє втручання, так і неналежні умови експлуатації".

Серед основних причин, за якими лічильники газу вважаються непридатними до подальшого використання – зношеність механізмів за час його експлуатації, самовільні спроби втручань у заводську конструкцію приладу з метою доступу до відлікового механізму та зміни показань. Так, протягом року фахівці компанії зафіксували майже 110 фактів втручань в роботу побутових газових лічильників.

У Дніпровській філії «Газмережі» вкотре нагадують, що за чинним законодавством, споживач газу повинен надати доступ представникам газової компанії до лічильника, після пред’явлення ними відповідних службових посвідчень та не перешкоджати роботі фахівців компанії.