«Здорове харчування – свідомий вибір кожного»: на Дніпропетровщині відбувся обласний форум для родин школярів


У рамках реалізації реформи шкільного харчування, з метою запровадження комунікаційної кампанії щодо організації шкільного харчування серед батьків учнів закладів загальної середньої освіти Дніпропетровської області проведено обласний форум «Здорове харчування – свідомий вибір кожного», який проходив на базі комунального закладу освіти «Спеціальна школа № 10» Дніпропетровської обласної ради». Про це повідомили у пресслужбі ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.

Відкрила захід заступник голови облдержадміністрації – начальника обласної військової адміністрації Ірина Грицай, координатор Стратегії реформування шкільного харчування на період до 2027 року у Дніпропетровській області.


Ініціативу проведення форуму підтримав заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків, зазначивши, що важливою складовою реформи, яка ініційована Першою леді Оленою Зеленською і триває з 2020 року, є формування та поширення культури здорового харчування як у закладах освіти, так і в українських родинах.

З вітальним словом до учасників форуму звернувся голова Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк, який підкреслив необхідність дотримання філософії безпечності та якості харчування школярів, бо це, насамперед, питання здоров’я наших дітей та майбутнього здоров’я цілої нації.


Захід організовано в інтерактивній формі змагань серед команд районів області, до складу яких входять родини школярів. Команди районів-учасників презентували корисне для здоров’я родинне харчування (сніданки, обіди, вечері), «родинні поради» щодо здорового харчування, змагалися у знаннях з основ здорового харчування, конкурсах із визначення корисних продуктів, українського фольклору, пов’язаного з тематикою здорового харчування, у приготуванні страв за простими корисними рецептами тощо.


До форуму долучилися стейкхолдери кампанії з популяризації культури корисного і здорового харчування – представники місцевих органів виконавчої влади, Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради», батьківської, учнівської та педагогічної громадськості закладів освіти області.


Головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева взяла участь у форумі також у якості члена журі.


Під час заходу проведено 6 конкурсів: презентація домашнього відеоролику «Наш корисний сніданок/обід/вечеря», конкурс серед голів команд «Вгадай продукт», командна гра «Здорове харчування в українських прислів’ях», вікторина «Що ми знаємо про здорове харчування», майстер-клас «Готуємо коктейль здоров’я», майстер-клас з приготування бургера «Корисний перекус». У конкурсах взяли участь родинні команди з Дніпровського, Кам’янського, Павлоградського, Синельниківського, Криворізького та Самарівського районів.

За результатами оцінок членів журі, найбільшу кількість балів отримала команда з Дніпровського району, яка й отримала перше місце.

Загалом захід пройшов цікаво, динамічно та пізнавально. У залі були присутні дуже активні групи підтримки всіх команд. Кожна команда несла свій девіз щодо здорового харчування. Усі члени команд мали ретельно підібрані яскраві костюми та аксесуари.


У перерві між конкурсами головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Маргарита Малишева ознайомила учасників з повноваженнями Держпродспоживслужби та її роллю у реалізації заходів з реформування шкільного харчування, зауважила на необхідності здорового харчування та надала поради для батьків щодо формування здорових харчових звичок удома.

В Україні триває реформа шкільного харчування. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року ухвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Тому при організації харчування для здобувачів освіти необхідно дотримуватися заходів, передбачених Стратегією, з максимальним наближенням до принципів здорового харчування, враховувати рекомендації МОЗ.


Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у реформуванні шкільного харчування: зокрема у розробленні рекомендацій та нормативно-правових актів щодо організації харчування у закладах освіти на період воєнного стану, розширенні переліку страв та технологічних карток (рецептури) для харчування у закладах освіти, розробленні та погодженні примірних чотиритижневих сезонних меню тощо.

Щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування. Діти, які правильно харчуються, менше схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету. Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом і запобігає розвитку тривожності та депресії. Здорове харчування — це основа не тільки фізичного, а й психічного добробуту дитини. 

Попри повномасштабну війну на рівні країни вдалося створити дієвий механізм, який дозволяє кожному закладу освіти в Україні якісно змінити підходи до харчування учнів. Реалізація Стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань у дорослому віці.