Мирон Нетребко – наймолодший чемпіон Європи з шахів в історії Дніпропетровщини

Він здобув золоту медаль чемпіона Європи зі швидких та блискавичних шахів серед юнаків до 8 років. Загалом, турнір у Чехії став тріумфом для української школи, адже з 55 учасників до чільної шістки шахістів потрапило 5 юних українців. Про це повідомили в Асоціації спортивних журналістів Дніпра.


Семирічний шахіст Мирон Нетребко з Дніпропетровської області встановив неймовірний рекорд, ставши наймолодшим чемпіоном Європи серед юнаків до 8 років у швидких і блискавичних шахах. Мирон захопився шахами у віці 4,5 років, коли побачив гру вперше та попросив у дідуся навчити його основам. З того часу наполегливість, працьовитість і талант хлопчика дозволили йому швидко просунутися вперед.

«Йому пояснили, як ходять фігури, і його очі одразу засіяли», - поділилася мати юного чемпіона, Катерина Нетребко. Підтримка родини і досвідченого наставника допомогли хлопчику швидко піднятися на вершину шахової кар'єри.

Мирон не лише заучує дебютні ходи, як більшість дітей у його віці, а й самостійно розробляє нові стратегії, демонструючи творчий підхід до гри. Його турнірні успіхи починалися на місцевому рівні, а згодом він разом із родиною підкорив європейські шахові арени.

У вересні 2023 року в Румунії Мирон брав участь у турнірі, де показав добрий результат. Проте за рік він повернувся на ті ж змагання у Чехії, здобувши перемогу і золоту медаль чемпіона Європи. З результатом 7,5 очок із 9 можливих він став найкращим серед 55 учасників, зокрема, в п'єдесталі пошани, який повністю зайняли українці.

Цей тріумф є не лише особистою перемогою Мирона, а й доказом високого рівня української шахової школи на міжнародній арені.