100 днів ринку землі: на Дніпропетровщині вже уклали понад 1,4 тис договорів на продаж ділянок

З липня 2021 року на Дніпропетровщині уклали понад 1,4 тис договорів на продаж земельних ділянок. Їх загальна площа – понад 6 тис га. Про підсумки 100 днів роботи ринку землі повідомили у прес-службі Дніпропетровської облдержадміністрації.



«Майже два десятиліття в Україні діяв мораторій на продаж землі. Його подовжували 10 разів! Цьогоріч людям повернули їхнє право вільно розпоряджатися власним майном. І це одне з головних досягнень земельної реформи», – наголосив начальник відділу департаменту економрозвитку ОДА Сергій Корнієвський.

За словами Сергія Корнієвського, реформа дозволила перетворити землю на ліквідний актив. Її вартість постійно зростає. А ще ділянку можна віддати під заставу. А отримані кошти кредиту вкласти у техніку та впровадження нових технологій.



«Для земельних аукціонів працює процедура електронних торгів. Тому система продажу або оренди ділянок – прозора, доступна, конкурентна», – розповів перший заступник начальника Головного управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області Ігор Жила.

Від реформи виграли і громади. Землі держвласності за межами населених пунктів передали у власність ТГ. Вони отримали можливість спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток.



«Орендарі зрозуміли: не будете на нормальних умовах співпрацювати з власниками земель – ділянки можуть бути продані. В результаті орендна плата зросла на 30%. Відтак збільшилися і надходження до бюджету», – поділився Межівський селищний голова Володимир Зражевський.

Ринок землі в Україні запрацював 1 липня 2021 року. Купувати ділянку можуть тільки українці. Максимум – 100 га. Переважне право на покупку мають орендарі.

Загалом на Дніпропетровщині – понад 2,1 млн га ріллі. Це найбільше в Україні. З них більш ніж 1,8 млн га – у приватній власності. Переважна більшість – в оренді.