Спецтема

«Дельта» у 2 рази агресивніша за попередній штам Covid: Сергій Риженко розказав про перші симптоми захворювання та найуразливіші органи

Ситуація із захворюваністю Covid-19 в Дніпропетровській області та Дніпрі вкрай напружена. Про це в ході прес-конференції розказав генеральний директор КП «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова» ДОР» Сергій Риженко. Він повідомив, що до медичного закладу, який він очолює, постійно поступають важкі хворі. Тільки від початку сьогоднішнього дня плюс 8 нових пацієнтів. Головний лікар також занепокоєний через зростання числа вагітних жінок, яких вражає коронавірусна інфекція.

Станом на 21 жовтня у лікарні ім.Мечников знаходиться 200 пацієнтів хворих на Covid-19, з яких 32 людини знаходяться у реанімації, 8 хворих у критичному стані із ураженням легень 90-95%. Сергій Риженко констатує – хвороба прогресує швидко і не завжди методи лікування, що прописані у протоколах, допомагають.

«Ми бачимо, що і пневмонія, і інші ураження відбуваються так швидко, що ліки не встигають діяти. В основному виділяється штам Дельта – 95%. Наша лабораторія дуже напружено працює. Тільки за вчорашній день ми провели 2,5 тисячі досліджень при нормі 200-300, які ми зазвичай робили.

Штам Дельта є вкрай заразним та агресивним. Він вдвічі заразніший, ніж Дельта британського варіанту, яка була раніше. Розвивається захворювання швидко. Вже на 3-4 день ми бачимо пневмонії, іноді зі 100% ураженням», - розказав Сергій Риженко.

Занепокоєння в нього викликає і той факт, що серед хворих на Covid-19 збільшується число вагітних жінок. Генеральний директор «Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова» розказав іноді, аби врятувати життя матері та дитині, доводиться оперувати навіть вночі.

«На жаль, серед цих хворих є і вагітні. Їх 23 і на сьогоднішній день це вже стало проблемою, тому що вагітність і Covid-19 проходять не дуже безпечно. Жінки потрапляють в ситуації вкрай важкі. І коли ще підключаються, або пологи, або операції, ситуація стає ще менш керованою. Сьогодні збільшилась кількість операцій, які проводяться і вночі, і рано вранці, щоб врятувати життя мами та дитини», - констатував Сергій Риженко.

Перші симптоми коронавірусної хвороби різні, каже головний лікар Мечникова. Все починається з найпростішого кашлю, нежиті, а закінчується важкими пневмоніями, нефритами, інсультами та інфарктами. Штам Дельта змінює перебіг майже всіх захворювань, каже Сергій Риженко, але найуразливішими перед цією хворобою є судини.

«Він руйнує їх і залишає мало шансів людині врятуватися. В нас є протоколи лікування, але не завжди вони діють. Агресивні форми вилікувати одним протоколом майже неможливо. Треба підключати інші ліки.

Я тішуся тим, що обласна влада йде на зустріч лікарні Мечникова по всім цим питанням. Нам доповнять ще 1 мільйон гривень на найнеобхідніші ліки та 6,5 мільйонів дають на прокладку систем для кисню, які особливо потрібні. Бо при ураженні легень на 50% потрібен кисень. Кисень, який йде по трубах, дає змогу отримати концентрацію кисню вище у 8 разів, ніж концентратори», - пояснив Сергій Риженко.

Головний лікар лікарні ім. Мечникова закликав всіх берегтися та вакцинуватися. Він додав, що 92% хворих на коронавірус, які доправляються до лікарні Мечникова – це люди не вакциновані, ще 8% вакциновані умовно, тобто не можуть підтвердити, де вони щеплювалися і якою вакциною.