Дніпропетровська філія «Газмережі»: спалювання сухостою в охоронній зоні газопроводів протизаконно та небезпечно

Щороку восени починається сезон спалювання сухої рослинності. Дніпропетровська філія «Газмережі» нагадує, що спалювання листя і сухої трави заборонено згідно з чинним законодавством, а в умовах воєнного стану передбачає кримінальну відповідальність.

Дніпропетровська філія «Газмережі»: спалювання сухостою в охоронній зоні газопроводів протизаконно та небезпечно

Якщо мешканці Дніпропетровщини планують благоустрій території або проведення інших робіт на земельній ділянці, необхідно впевнитися у відсутності там газопроводів. Вони розташовані в охоронній зоні – це територія, обмежена умовними лініями, уздовж надземних і підземних газопроводів та їх споруд по обидва боки від крайніх елементів конструкції розподільних газопроводів і по периметру наземних споруд (ГРП, ШГРП, КБРТ) на визначеній відстані, на якій обмежена господарська діяльність.

Зверніть увагу! 

В охоронній зоні газопроводів заборонено:

  • розводити багаття;
  • зберігати матеріали та устаткування;
  • висаджувати дерева;
  • облаштовувати стоянки транспортних засобів тощо.

Небезпечними є пожежі в екосистемах, які шкодять довкіллю, а дим має негативний вплив на здоров’я людини. Спалювання рослинності призводить до надзвичайних ситуацій: займання будинків, авто, ліній електропередач, газопроводів. Останнє вкрай небезпечно для життя людей та може призвести до вибуху газу!

Слід пам'ятати, що спалення сухої трави в умовах воєнного стану вважається диверсією і карається законом (відповідно до Кримінального кодексу України).

Дніпропетровська філія «Газмережі» переконливо просить бути відповідальними і обережними!