Додатково на 160 млн гривень депутати Дніпропетровської обласної ради профінансували заходи з протидії Covid-19: на що витратять кошти

У фокусі восьмої сесії Дніпропетровської обласної ради боротьба із пандемією Covid-19, протидія її поширенню та медична допомога людям, які захворіли. Ці питання одні з найголовніших у порядку денному, який сьогодні, 5 листопада, розглядали обласні обранці. Зрештою, 87 депутатів з 93 присутніх, проголосували за виділення додаткових 160 млн грн на ці потреби.

Про це журналістам стало відомо на місці події.

Сесія Дніпропетровської обласної ради проходила із дотриманням всіх карантинних норм, які передбачені законодавцем для регіонів, що знаходяться у «червоній» зоні епіднебезпеки. Дворівневий контроль – на вході до Ради та перед сесійною залою. Перевіряють наявність «зеленого» сертифікату, що свідчить про проходження повного курсу вакцинації, або ж результату ПЛР-тесту. Зрештою, всі зібралися у сесійні залі, до участі у засіданні зареєструвалося 93 депутати.

Перше ж питання у порядку денному про зміни до обласного бюджету 2021 року та виділення додаткових коштів на протидію Covid-19.

«Сесія у нас була призначена оперативно. Всі ви знаєте, що зараз Дніпропетровська область знаходиться у «червоній» зоні. І головним питанням сьогоднішньої сесії було виділення 160 млн гривень для закупівлі медичного обладнання та облаштування медзакладів додатковими ліжками для боротьби з ковідом. Всі фракції одноголосно підтримали це питання», - розказав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Кошти будуть використані на придбання кисневих концентраторів, мобільних рентген-апаратів, моніторів та ШВЛів. Все це, як показує світовий досвід, вкрай необхідне для порятунку людей, що захворіли на Covid-19.

Зазначимо, що обласною радою також було ініційоване виділення коштів на будівництво стаціонарної системи киснепостачання у лікарні ім. Мечникова.

Серед питань протидії поширенню коронавірусної інфекції й виділення додаткових 17 млн гривень для територіальних громад області. Ці кошти на місцях будуть використані на облаштування палат та ліжок для пацієнтів з Covid-19. Фінансова допомога буде розподілена між такими громадами: Апостолівська, Верхньодніпровська, Губиниська, Покровська, П’ятихаться, Солонянська, Томаківська та Царичанська.
Ще одне питання порядку денного, яке стосується протидії поширенню коронавірусної інфекції – фінансова підтримка лікарів.

«34 млн гривень ми заклали на виплати медикам, які перехворіли повідом. Протягом цього року щотижня медики отримували фінансову підтримку з обласного бюджету. Наразі виплати отримали вже 2375 працівників госпітальних баз та екстреної медичної домомоги», - резюмував Микола Лукашук.