Економічні реформи, цифровізація, екологія: топові теми дискусій 2-го дня DEF-2021

У Дніпрі триває Міжнародний економічний форум DEF-2021. Майданчиком для дискусій 2-го дня стала облдержадміністрація. Тут проходять конференції, семінари, круглі столи. Тривають тренінги та дискусії. Говорять про зростання довіри до малого та середнього бізнесу, нові діджитал та екопроєкти.


«Сьогодні – другий день форуму DEF-2021. Розгорнули одночасно декілька дискусійних панелей. На них обговорюють теми, які найбільше хвилюють суспільство. Це економічні реформи, розвиток вільного ринку, нові можливості експорту, туристичну індустрію, екологію. На одному майданчику зібрали найкращих українських спікерів», – підкреслив директор департаменту економічного розвитку ОДА Андрій Рубан.

 

На одній із панелей презентували соціологічне дослідження. Вивчали ставлення українського суспільства до економічних реформ та підприємництва.

 

«Дніпропетровщина сьогодні є локомотивом українського підприємництва. Приємно саме тут презентувати наше унікальне дослідження. Обговорити з учасниками успіхи та невдачі економічних реформ. А ще – перспективи розвитку бізнесу», – поділився підприємець, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар.


Нині малий та середній бізнес користується у людей найвищою довірою. Нарівні з армією та волонтерами, наголосила виконавча директорка Спілки українських підприємців Катерина Глазкова.

 

«За останні роки значно зросла довіра людей до бізнесу. Це спрощує їхню участь в інфраструктурних проєктах і допомагає розвитку регіонів та всієї країни, – сказала Катерина Глазкова. – Українці також оцінили реформи в державі. Серед найуспішніших назвали діджиталізацію та децентралізацію».

 

З новими ідеями щодо цифровізації економіки приїхав на форум голова комітету Спілки українських підприємців Олександр Вернигора.

 

«Розробляємо багато цікавих діджитал-проєктів. Успішно втілити їх можна лише у співпраці держави та бізнесу. Серед найактуальніших – перехід на безпаперове діловодство і розвиток національної ІТ-індустрії», – розповів Олександр Вернигора.

 

«Активно співпрацюємо з бізнесом. Даємо «зелене світло» інвестиціям, – поділився учасник, голова Вакулівської територіальної громади Артур Шевцов. – Завдяки такому партнерству в наших селах вже декілька років є швидкісний Інтернет. У планах – побудувати невеличкі заводи та сонячну електростанцію».

 

На іншій панелі говорили про перспективи зеленого курсу України. Наприклад, як стимулювати бізнес модернізувати виробництво відповідно до ековимог.

А ще – як прищепити людям екологічну культуру, сформувати екомислення у держслужбовців, політиків, підприємців. Один із спікерів – віце-президент Міжнародної торгової палати зі сталого розвитку, енергоефективності та збереження довкілля Тарас Демкура.


«Уже 25 років займаюся темою збереження довкілля. На форумі презентую проєкт «Життя в стилі еко». У планах – реалізувати його і на Дніпропетровщині. Наприклад, зменшити кількість пластикового сміття допоможуть сенсорні фонтанчики. Їх можна встановити в школах, дитсадках, громадських будівлях», – розповів Тарас Демкура.

Загалом за два дні роботи Міжнародний форум DEF-2021 зібрав майже 800 учасників – представників влади, бізнесу та експертів. Усі з сертифікатами про вакцинацію від COVID-19 або негативними ПЛР-тестами.