На Дніпропетровщині стартувала кампанія з масової вакцинації дітей від поліомієліту

На Дніпропетровщині стартував перший тур масової вакцинації дітей від поліомієліту. Протягом найближчих трьох тижнів планують імунізувати майже 2,3 тис малюків, яким не зробили щеплення вчасно. Про це розповіли під час брифінгу у Дніпропетровській облдержадміністрації.

1.jpg
«Поліомієліт – небезпечне інфекційне захворювання. Вірус потрапляє до організму людини через брудні руки або воду. Він може спричинити параліч, зокрема – дихальних м’язів. Найбільш вразливі до зараження діти до 6 років», – розповів завідувач відділу Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Денис Кісельов.

Ліків від поліомієліту не існує, додав Денис Кісельов. Нині єдиний спосіб убезпечитися від хвороби – пройти курс щеплення.

2.jpg

Нещодавно в Україні зафіксували два випадки поліомієліту – на Рівненщині та Закарпатті. Аби не допустити спалаху, в країні організували масову вакцинацію дітей, які пропустили щеплення або не отримали його взагалі.

3.jpg

«Аби сформувався пожиттєвий імунітет до поліовірусу, дитина має отримати 6 щеплень до 14-річного віку. Нині в області вакциновані 80% хлопчиків та дівчаток. Щоб досягти колективного імунітету, маємо вийти на показник 95%», – зазначила начальниця відділу департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Наталя Шмалько.

Під час першого туру кампанії в області планують щепити майже 2,3 тис дітей від 6 міс до 6 років. Використовуватимуть інактивовану поліомієлітну вакцину, вироблену у Франції.

4.jpg

Другий етап розпочнеться із 1 березня. Протягом двох місяців на Дніпропетровщини планують щепити майже 143 тис дітей.

Зробити щеплення можна безкоштовно у будь-якій амбулаторії. Для цього слід звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра.