Спецтема

На Дніпропетровщині зростає захворюваність на COVID-19: новий субваріант FLiRT виявлено у шести хворих

За останній тиждень зафіксовано 926 нових випадків COVID-19, що складає 15,3% від загальної кількості випадків ГРВІ. Зареєстровано два летальні випадки серед осіб старше 60 років, які мали супутні захворювання та не були щеплені проти COVID-19. Про це повідомив завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Дніпропетровський обласний центр з контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Денис Кисельов на прес-конференції у ІА «ОСН».

На Дніпропетровщині зростає захворюваність на COVID-19: новий субваріант FLiRT виявлено у шести хворих

Попри деяке зниження захворюваності за останній тиждень, в серпні відмітили загальну тенденцію до зростання захворюваності на COVID-19 як в Дніпропетровській області, так і в Україні.


«Зареєстровано 926 випадків, інтенсивний показник 29,9 на 100 тисяч населення – захворюваність знизилась на 31,3%; питома вага дітей до 17 років – 12,5% (116 дітей); зареєстровано 2 летальні випадки (старші 60 років, мали супутні захворювання та не були щеплені проти COVID-19)», - повідомив Денис Кисельов.

Наразі в Україні виявлено новий субваріант коронавірусу, відомий як FLiRT. Цей субваріант походить від штаму Omicron і характеризується підвищеною здатністю до зв’язування з клітинами та уникання імунної відповіді. У Дніпропетровській області виявлено шість випадків захворювання на FLiRT, з яких п’ять дорослих і одна дитина. Усі хворі одужали, летальних випадків не зафіксовано.

«Через специфічні мутації вірус FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти на нього можуть навіть вакциновані люди. Однак завдяки імунітету від вакцинації ризики ускладнень знижуються», - наголосив спеціаліст.

Епідеміологи рекомендують вакцинуватися проти COVID-19, особливо групам ризику: літнім людям старше 60 років (особливо 75+), вагітним жінкам та особам з імуносупресією або хронічними захворюваннями. Вакцинація є безкоштовною і доступна в пунктах щеплень Дніпропетровської області, де наявна омікрон-специфічна вакцина виробництва Pfizer.

Збереження профілактичних заходів, включаючи вакцинацію та своєчасне звернення за медичною допомогою, залишається важливим для контролю за ситуацією з COVID-19.