П’ять кроків до здорового харчування: Україна запускає освітню ініціативу з покращення харчування дітей

За даними офіційного вебсайту, Центр громадського здоров'я МОЗ України за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні та у партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування запускає освітню ініціативу «П'ять кроків до здорового харчування». Її мета – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення здорового харчування для фізичного й психічного розвитку дітей. Загалом 100 закладів загальної середньої освіти стануть майданчиками для поширення знань та формування корисних харчових звичок серед учнів. Проєкт реалізовуватиметься у семи областях України (Київська, Черкаська, Херсонська, Дніпропетровська, Миколаївська, Чернівецька та Хмельницька).


Детальніше про освітню ініціативу Центру громадського здоров'я МОЗ України «П'ять кроків до здорового харчування» та особливості реформування шкільного харчування розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час пресконференції в ІА «Оперативна служба новин».

«Проект «П’ять кроків до здорового харчування» започатковано, щоб наші діти харчувалися краще за нас. Через відсутність здорових харчових звичок значна частина дорослого населення України харчується нераціонально, а це є причиною 20% передчасних смертей у світі. Овочів та фруктів дорослі споживають у середньому лише по 1,3/1,5 порції відповідно замість рекомендованих п’яти порцій овочів та п’яти порцій фруктів на добу. Сіллю та цукром українці та українки навпаки зловживають: середнє споживання солі становить 12,6 г на добу замість максимально рекомендованих <5 г, а цукру — ≥45 г замість рекомендованих 25 г»,- повідомила спеціалістка.

«Тож, щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування. Діти, які правильно харчуються, менше схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету. Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом і запобігає розвитку тривожності та депресії. Здорове харчування — це основа не тільки фізичного, а й психічного добробуту дитини»,- додала Маргарита Малишева.

Освітня кампанія «П'ять кроків до здорового харчування» через веселі та цікаві заняття допоможе дітям дізнатися, як робити правильний вибір у їжі та вести активний спосіб життя. У рамках проєкту протягом наступних двох місяців Центр громадського здоров’я на своїх офіційних сторінках у соцмережах розповідатиме про те, як харчуватися правильно й корисно і чим шкодять «неправильні» продукти.

Нагадуємо також, що в Україні триває реформа шкільного харчування. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року ухвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Тому при організації харчування для здобувачів освіти необхідно дотримуватися заходів, передбачених Стратегією, з максимальним наближенням до принципів здорового харчування, враховувати рекомендації МОЗ.

«Реалізація Стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань у дорослому віці»,- зазначила фахівчиня.

Попри повномасштабну війну на рівні країни вдалося створити дієвий механізм, який дозволяє кожному закладу освіти в Україні якісно змінити підходи до харчування учнів. Зокрема, розроблено технологічні карти страв для шкільного меню та харчування у дитячих садочках, відкриваються кулінарні хаби, де кухарі-тренери проходитимуть навчання та вчитимуть колег у регіонах. Крім того, у межах співпраці з міжнародними партнерами триває відбудова та модернізація шкільних кухонь та харчоблоків.


«Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у реформуванні шкільного харчування: зокрема у розробленні рекомендацій та нормативно-правових актів щодо організації харчування у закладах освіти на період воєнного стану, розширенні переліку страв та технологічних карток (рецептури) для харчування у закладах освіти, розробленні та погодженні примірного чотиритижневого сезонного меню тощо. Протягом 2024 року Держпродспоживслужбою розглянуто 1136 примірних чотиритижневих сезонних меню для організації харчування у закладах освіти області, з яких погоджено 946 (що складає 83%). Основними причинами відхилень від погодження примірних меню є порушення щодо виконання норм споживання основних груп харчових продуктів, відхилення від норм калорійності, складу білків, жирів та вуглеводів відповідно до вікових потреб»,- проінформувала головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.


Протягом 2024 року на виконання Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р, та спільного наказу департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації та Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 09.08.2023 № 408/0/212-23/387-ОД «Про організацію харчування дітей в закладах освіти області у період дії воєнного стану» територіальними управліннями Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області спільно з органами місцевого самоврядування проведено 427 моніторингових відвідувань закладів освіти щодо організації харчування та дотримання вимог санітарного законодавства.