«Правопорушення, пов’язані з ДТП, вандалізмом та крадіжками, розслідують швидше і легше», — поліцейський про роботу Ситуаційного центру Дніпра

У Дніпрі системі «Безпечне місто» виповнилось 7 років. За цей час по всьому мегаполісу було встановлено 2 224 камери відеоспостереження. Зараз триває монтаж ще 8-ми на розі вулиць Західний Шлях та Посполита. Зображення з камер в режимі реального часу потрапляє до єдиного міського Ситуаційного центру. Завдяки взаємодії центру з правоохоронними органами правопорушення розслідувати значно простіше і швидше.




«Завдяки камерам ситцентру в нас є можливість дивитися, які стались ДТП та хто в них винен, чи потрібна допомога медиків. Якщо водій втік з місця пригоди, ми можемо швидко його знайти та притягти до відповідальності. Пришвидшилось розкриття й інших злочинів, зокрема вандалізму та крадіжок. Також камери на завантажених перехрестях дають змогу бачити чи потрібно там додатково регулювати рух. Окрім цього, якщо за кермом людина перебувала в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, а потім пересіла на місце пасажира та заперечує, що була за кермом, – ми можемо довести її провину. Я переконаний, що чим більше камер – тим безпечніше мешканцям жити в місті», — зауважив старший лейтенант патрульної поліції Ігор Щербина.




«Система відеоспостереження розвивалась у кілька етапів. Перші 350 камер було встановлено на автошляхах, перехрестях зі складним рухом та мостах для покращення ситуації з безпекою дорожнього руху. Наступним етапом стало встановлення камер з більшою кількістю функцій у громадських місцях, на об’єктах комунальної власності, для охорони пам’яток культури тощо. Встановлення відеоспостереження в зонах рекреації, парках та скверах співпало з реконструкцією цих об’єктів, що на сьогодні важливо для проведення безпечного дозвілля в зонах відпочинку. На сьогодні до Системи відеоспостереження Ситуаційного центру заведено близько 170 камер, які працюють у 10 найбільших парках, скверах та інших зелених зонах міста», — прокоментував Артем Богдан, в. о. начальника відділу обробки даних Центру ситуаційного відеоспостереження м. Дніпра.


Близько 300 камер відеоспостереження Ситуаційного центру працюють у дворах та на прилеглих до будинків територіях на 4 великих житлових масивах міста: Тополя-1, -2, Покровський, Червоний Камінь. 170 камер встановлено у 9 ОСББ міста, що дає змогу отримувати дані з системи відеоспостереження та давати відповіді на запити містян щодо подій, які відбуваються на дитячих майданчиках, у дворі та на прибудинковій території.


Кожен дніпрянин може отримати безкоштовно записи із встановлених камер відеоспостереження, просто заповнивши Google-форму за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdyJnK6Evd6ZYIO4U-M0gIybviH4LKyVkozZY89u-_oK1qzA/viewform?usp=pp_url.