Презентували марку «Хвилина мовчання», поклали квіти до стел з іменами полеглих: як в області вшанували загиблих Героїв

На Дніпропетровщині вшанували загиблих воїнів. Тих, котрі віддали життя за незалежність, свободу та цілісність країни. На Алеї пам’яті поклали квіти до стел з іменами Героїв. А ще презентували випущену на честь полеглих оборонців поштову марку «Хвилина мовчання». Про це повідомили в ОВА.


До пам’ятного заходу долучилися представники керівництва області, силового блоку, ДСНС, військові, ветерани, рідні загиблих, небайдужі містяни.


Представники різних релігійних конфесій та капелани провели спільну жалобну панахиду.


«Вшанували загиблих за незалежність воїнів. Вони пішли на небо заради тих, хто залишився на землі. Вже одинадцятий рік гірких втрат. З перших страшних битв, серед яких бої за Іловайськ. Й дотепер, коли війна повномасштабна. Вся країна в неоплатному боргу перед оборонцями та їхніми рідними. Перемагає той, хто пам’ятає. Нестимемо цю пам’ять з покоління в покоління», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. 


Присутні поклали букети соняхів до стел, на яких викарбувані імена полеглих захисників.


Разом з іншими амбасадорами проєкту «ТитаниUA» прийшов вшанувати побратимів й Олександр Тищенко. Ветеран вирушив добровольцем на фронт з перших днів повномасштабної війни. Пройшов на Донеччині Бахмут, Соледар. Отримав тяжке поранення. Зараз допомагає тим, хто повернувся з фронту.


«Я втратив багато побратимів. Пам’ятаю кожного. Зараз вони не з нами. Але зробили все для того, аби наша країна була вільною», – наголосив Олександр.


Разом з двома синами Марком і Миколою прийшла вшанувати пам’ять свого чоловіка Оксана Гайдук з Нікополя. Оборонець загинув сім років тому на Донеччині. Під час ворожого обстрілу блок-посту, який охороняв. Він закрив собою побратима, молодого хлопця.


«Ми, сім’ї загиблих, підтримуємо один одного, гуртуємося. Не даємо забувати про наших рідних. Показуємо, як тяжко нам дається ця незалежність. Виховуємо дітей справжніми патріотами», – сказала пані Оксана. 


До скорботної дати презентували й нову символічну поштову марку «Хвилина мовчання». Вона показує, яку високу ціну платять захисники та захисниці на полі бою.


«Це гірка втрата для матерів, дітей, дружин. Тому в цей день ми повинні вшановувати кожного бійця, який віддав своє життя», – зазначила директорка із взаємодії з державними органами влади АТ «Укрпошта» Юлія Боровик.


Випуск проілюстрував донецький художник Сергій Майдуков. Зображення доповнюють щемливі рядки з вірша Ліни Костенко.


«Тиждень тому ми презентували марку «Все буде UA», присвячену Дню Незалежності. І це було свято нашої автентичності, свято гордості. Нагадування, що ми українці і маємо власну державу. А сьогодні ми всі з вами мусимо зрозуміти, якою ціною все це здобувається», – сказав член правління Дніпропетровського товариствак філателістів Дмитро Цимиренко.

Придбати пам’ятну марку можна у всіх відділеннях Укрпошти або онлайн. Тираж випуску – 350 тис примірників.