«Прогресом я задоволений, тут працюють дуже професійні люди», — військовий про лікування в реабілітаційному центрі Дніпра

Олександру 33 роки, він військовослужбовець ЗСУ. За фахом — інженер-програміст, але перевчився на парамедика. Навчався і стажувався в Естонії, Фінляндії та Польщі, де і працював до початку повномасштабного вторгнення РФ. У червні 2022 року повернувся до України та долучився до міжнародної медичної місії – евакуйовував поранених військових та цивільних з Донбасу. З осені 2023-го працював санінструктором у ЗСУ. У квітні цього року на Херсонському напрямку під час танкового обстрілу невдало стрибнув в укриття і зламав ногу. Зараз проходить лікування в реабілітаційному центрі Дніпра.






«Я жодного разу не пошкодував про перепрофілювання. Мені здається, допомога людям, тим паче своїм людям, зараз більш важливим заняттям. Напевно, найважче, коли евакуюєш, розуміти, що ти в певних випадках нічого не можеш вдіяти. Одного разу ми евакуювали 12-річну дівчинку з пораненнями, які були несумісні з життям. Це фактично була евакуація, щоб рідні могли попрощатися з дитиною гідно в тилу. Я хочу якнайшвидше стати на ноги і повернутися до хлопців. Моєму фізіотерапевту навіть доводиться мене зупиняти, щоб я так не поспішав на заняттях. Але можу сказати, що прогресом я задоволений, дуже професіональні люди тут працюють», – розповів Олександр.




Військовий страждав через обмеження амплітуди руху. Не міг спиратися на ногу, —згадує фізичний терапевт пацієнта.


«Раніше він пересувався виключно з милицями. Зараз їх використовує лише на вулиці, у приміщенні обходиться без допоміжних засобів. На вихідних ми гуляли набережною близько двох годин, я проводив йому екскурсію, і він це доволі добре витримав. Хлопець дуже вмотивований, в мене немає сумнівів, що він повністю відновиться. Але, звісно, для цього потрібен час, за моїми оцінками, не менше ніж два місяці. Щодня в Олександра 2 тренування. Перше спрямоване на збільшення сили та амплітуди, друге це заняття на доріжці, гра в футбол, прогулянка в магазин. Більш такі практичні речі», — каже Олександр, фізичний терапевт.




У Дніпрі в реабілітаційному центрі з кожним пацієнтом працює мультидисциплінарна команда. Вона складається з лікарів фізичної реабілітації, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, логопедів та психологів. Для кожного хворого розробляють індивідуальну програму лікування з урахуванням особливостей пацієнта.